Το λέει η Ρωσία για τον Ναβάλνι

Το λέει η Ρωσία για τον Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, υπογραμμίζοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας για αυτήν την υπόθεση.

Η δήλωση του Κρεμλίνου έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας του Novichok.

Η χημική ουσία «προκαλεί επιβράδυνση της καρδιάς και κλείνει τους αεραγωγούς, οδηγώντας στον θάνατο από ασφυξία», εξηγεί ο ειδικός στη φαρμακολογία καθηγητής Γκάρι Στίβενς του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. «Ένας από τους κύριους λόγους που έχουν αναπτυχθεί αυτοί οι παράγοντες είναι επειδή τα συστατικά τους δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών».

Ωστόσο -υποστηρίζει η Ρωσία- ο Ναβάλνι δεν είχε κανένα τέτοιο σύμπτωμα. Τέθηκε σε τεχνητό κώμα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά του. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ είπε σχετικά τα εξής:

«Αν κάποιος εξετάσει νηφάλια την υπόθεση, θα διαπιστώσει ότι κανένας στην πολιτική ηγεσία δεν ωφελείται από το θάνατο του Ναβάλνι, αλλά δεν θέλω να μπούμε σε υποθέσεις. Θέλουμε κι εμείς να μάθουμε τι ακριβώς έχει πάθει ο Ρώσος μπλογκερ που νοσηλεύεται στο Βερολίνο, αλλά παρότι ζητήσαμε ενημέρωση από τη Γερμανία, δεν την είχαμε. Η πρεσβεία μας ζήτησε στοιχεία για τις ουσίες που βρέθηκαν, και δεν μας έδωσαν. Μας ζητούν να ερευνήσουμε το θέμα της δηλητηρίασης, ενώ αρνούνται να μας δώσουν αποδεικτικά ιατρικά στοιχεία ότι υπήρξε δηλητηρίαση. Και ζητούν να πάρει και θέση ο Πρόεδρος, Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της χώρας για το περιστατικό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι