Τι λέει η Χεζμπολάχ για τις παγιδευμένες με εκρηκτικά συσκευές

Τι λέει η Χεζμπολάχ για τις παγιδευμένες με εκρηκτικά συσκευές

«Η Χεζμπολάχ παρέδωσε στα μέλη της νέους βομβητές με το εμπορικό σήμα Gold Apollo, λίγες ώρες πριν αυτοί ανατιναχθούν», δήλωσαν στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο πηγές ασφαλείας, υποδεικνύοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση ήταν βέβαιη ότι οι συσκευές ήταν ασφαλείς παρά τους θεωρητικά διαρκείς ελέγχους της.

Μέλος της Χεζμπολάχ παρέλαβε τη Δευτέρα έναν νέο βομβητή, ο οποίος εξερράγη την επομένη, ενώ ο βομβητής ήταν ακόμα στο κουτί του, τόνισε μια από τις πηγές. Ένας βομβητής που παραδόθηκε σε στέλεχος της οργάνωσης λίγες μέρες νωρίτερα τραυμάτισε έναν υφιστάμενο του, όταν η συσκευή εξερράγη, τόνισε η δεύτερη πηγή.

Σε μια προφανώς συντονισμένη επίθεση, βομβητές με το σήμα της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo εξερράγησαν την Τρίτη στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε προάστια της Βηρυτού και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Την επομένη εξερράγησαν, πάλι με τηλεχειρισμό, εκατοντάδες γουόκι-τόκι που είχε παραλάβει η Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις σκότωσαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 400 ή 500 σοβαρά.

Λιβανέζος που γνωρίζει τα εξαρτήματα των συσκευών δήλωσε στο Reuters πως οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και εξερράγησαν περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN) και ότι ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της. Εκτιμάται ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών είχαν τοποθετηθεί στους βομβητές μήνες προτού τους παραλάβει η Χεζμπολάχ, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ είχε εξετάσει τους βομβητές μετά την παράδοσή τους στον Λίβανο, αρχής γενομένης από το 2022.  Μεταξύ άλλων, μέλη της οργάνωσης έφεραν μαζί τους σε αεροδρόμια τους βομβητές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εντοπιζόντουσαν ενεργοποιώντας συστήματα συναγερμών, ανέφεραν δύο επιπλέον πηγές στο Reuters. Ομως ενώ η Χεζμπολάχ επιμένει ότι ήλεγξε τις συσκευές και “απολογείται” ότι δεν ήταν δυνατόν να εντοπίσει τα εκρηκτικά, δεν αποκαλύπτει τους κατασκευαστές ή τους μεταφορείς. Μια ερμηνεία είναι ότι ίσως η παγίδευση δεν έγινε κατά την κατασκευή των συσκευών, αλλά όταν αυτές πλέον βρίσκονταν σε αποθήκες της Χεζμπολάχ ή στα χέρια φιλικών οργανώσεων, κάτι που δείχνει διείσδυση της Μοσάντ στην οργάνωση.

Οι δημοσιογράφοι εν τω μεταξύ ψάχνουν την άκρη του νήματος σε τέσσερις-πέντε εταιρείες κατασκευής ή διανομής σε έξι χώρες. Εντούτοις το σενάριο της διείσδυσης ξένων μυστικών υπηρεσιών και της τοποθέτησης των εκρηκτικών πιθανόν λίγο πριν από την διανομή των συσκευών (και όχι προ μηνών όπως υποστηρίζεται εν γένει) ενισχύεται και από το γεγονός ότι όσοι πυροδότησαν τους μηχανισμούς, γνώριζαν πότε ακριβώς παραδόθηκαν σε μέλη της οργάνωσης και, κατά συνέπεια, είχαν σίγουρες πληροφορίες εκ των έσω.

Η Χεζμπολάχ εκτιμά ότι το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει τα γουόκι τόκι της οργάνωσης επειδή φοβόταν ότι η Χεζμπολάχ θα ανακάλυπτε σύντομα ότι αυτά ήταν επίσης παγιδευμένα με εκρηκτικά, είπε μια από τις πηγές στο Reuters. «Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά ζητήματα που μπορέσαμε να ανακαλύψουμε – αλλά όχι τους βομβητές. Μας ξεγέλασαν, τους βγάζουμε το καπέλο», φέρεται να είπε στο Reuters η πηγή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, AlJazeera

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx