Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Ευρώπη και η Ιντερπόλ

Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Ευρώπη και η Ιντερπόλ

«Απόρρητα» έγγραφα που αποκτήθηκαν από την Nordic Monitor αποκάλυψαν λεπτομέρειες των παράνομων δραστηριοτήτων επιτήρησης επικριτών του Ερντογάν

Τα έγγραφα αφορούν παρακολουθήσεις Τούρκων ή τουρκικής καταγωγής πολιτών σε Γερμανία, Δανία, Κάτω Χώρες και  Σουηδία που διεξήχθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας.

Τα έγγραφα, με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2019, δείχνουν ότι οι Τούρκοι που διαμένουν στις χώρες παρακολουθούνται στενά λόγω των επικριτικών απόψεών τους για την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για να κινήσουν ποινικές διώξεις εναντίον επικριτών, να προετοιμάσουν αιτήματα έκδοσης και να υποβάλουν ειδοποιήσεις στην Ιντερπόλ.

Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση των μηχανισμών επιβολής του νόμου της Ιντερπόλ για τη αποσιώπηση επικριτών του Ερντογάν σε όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η Τουρκία είχε ζητήσει Red Notices για περίπου 60.000 άτομα το 2016. Η τουρκική αστυνομία έχει επίσης κατηγορηθεί για χειραγώγηση της βάσης δεδομένων απωλεσθέντων ταξειδιωτικών εγγράφων της Interpol, Stolen and Lost Travel Documents (STLD), για πολιτικούς σκοπούς, αρχειοθετώντας διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα ως παράνομα για να ακυρωθούν έγγραφα επικριτών και αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, η Ιντερπόλ απαγόρευσε τη χρήση των καναλιών επικοινωνίας της για να αλληλεπιδράσει σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, επειδή παραβίαζε τις διατάξεις του άρθρου 3 του καταστατικού της Ιντερπόλ. Το άρθρο 3 «απαγορεύει αυστηρά στον Οργανισμό να αναλαμβάνει οποιαδήποτε παρέμβαση ή δραστηριότητα πολιτικού, στρατιωτικού, θρησκευτικού ή φυλετικού χαρακτήρα».

Οι επικριτές της κυβέρνησης του Ερντογάν, ειδικά τα μέλη του κινήματος του Gülen, αντιμετωπίζουν παρακολούθηση, παρενόχληση, απειλές θανάτου και απαγωγής τουλάχιστον από το 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός και τώρα πρόεδρος Ερντογάν άρχισαν να υποπτεύονται ότι η ομάδα συμμετείχε σε συνωμοσίες ανατροπής της κυβέρνησης.

Με τη σειρά τους, οι επικριτές του Ερντογάν κατηγορούν τον ίδιο και τους κρατικούς αξιωματούχους ότι εφηύραν ψευδείς συνωμοσίες και υπέβαλαν δόλιες κατηγορίες εναντίον αντιπάλων για να καλύψουν ή να αποσπάσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης από τα δικά τους λάθη και τα προβλήματα, που κυμαίνονται από ισχυρισμούς για εκτεταμένη διαφθορά (συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας του προέδρου και των στενότερων πολιτικών και επιχειρηματικών συνεργατών του) μέχρι την επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση της Τουρκίας να υποστηρίξει τουλάχιστον μερικές από τις τρομοκρατικές ομάδες που έχουν καταστρέψει τη βόρειο Συρία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι