Το νέο νομοσχέδιο: Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Το νέο νομοσχέδιο: Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Ιδιωτική ασφάλιση για τι φυσικές καταστροφές προβλέπει το νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας και προκάτ σπίτια αντί επιδότησης

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια είναι τρόπον τινά το πρώτο μέρος από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών στο πεδίο της αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Οι άλλες θα δρομολογηθούν αργότερα. και αφορούν στην στεγαστική συνδρομή και στην κάλυψη της οικοσκευής σε κατοικίες και κτίρια που πλήττονται, αλλά και στην επιχορήγηση επιχειρήσεων, αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Σε πρώτη φάση όμως εκείνο που έγινε σαφές, είναι ότι θα υποχρεωθούν να ασφαλίζονται ιδιωτικά όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και όλοι οι κάτοχοι οχημάτων έναντι κινδύνου για ζημίες από φυσικές καταστροφές. Δεν διευκρινίζεται ποιες θεωρούνται μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε το ύψος της απαιτούμενης ασφάλισης σε ετήσια ή μηνιαία βάση.

Το υπουργέιο επιδιώκει να επεκταθεί η ιδιωτική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών. Δημιουργείται ένα Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών, και καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται η έμμεση κρατική στήριξη, όπως π.χ. με άυλη ψηφιακή κάρτα για ενίσχυση του τουρισμού στις πληγείσες περιοχές, κάποια ειδική ενίσχυση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων με απώλειες, είτε με βραχυπρόθεσμο, είτε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά στην στεγαστική συνδρομή, προβλέπεται η παροχή προκατασκευασμένης οικίας αντί ενοικίου ή επιδότησης, «ώστε τα κρατικά ταμεία να μην επιβαρύνονται και να παρέχονται στους πληγέντες τύποι κατοικίας ανάλογοι με την πληγείσα δική τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι