Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου.

Ο Γκρεμπρεγέσους έχασε τον μικρό του αδελφό από μια παιδική ασθένεια που προλαμβανόταν με εμβολιασμό και αυτό τον ευαισθητοποίησε από παιδί στα θέματα υγείας. Σπούδασε αρχικά βιολογία και εν συνεχεία μετεκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στη Δημόσια Υγεία και στην Ανοσολογία των μεταδιδομένων λοιμώξεων. Για την ερευνητική εργασία του το 2000  για την ελονοσία στην πατρίδα του, τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ

Ο Δρ. Γκεμπρεγέσους, ο οποίος εκλέχθηκε το 2017 να ηγηθεί του ΠΟΥ, έχει διατελέσει υπουργός Υγείας (2005–2012) και υπουργός Εξωτερικών (2012-2016) της Αιθιοπίας.

«Μετά την εκλογή του, δεσμεύθηκε να ενισχύσει τον ΠΟΥ ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, να ανήκει εξίσου σε όλους, να διοικείται αποτελεσματικά και να διαθέτει επαρκείς πόρους. Από τον Ιούλιο του 2017, ο Δρ. Γκεμπρεγέσους ηγείται του πιο φιλόδοξου και ολοκληρωμένου προγράμματος οργανωτικής αλλαγής στην ιστορία του Οργανισμού. Στόχος του είναι ο οργανισμός να είναι απόλυτα ικανός να εκπληρώνει τον κεντρικό του ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα υγείας, προσαρμοζόμενος στις ταχύτατες αλλαγές του κόσμου. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του είναι ο ρόλος του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Το 2020, ο Δρ. Γκεμπρεγέσους συμπεριελήφθη στη λίστα του περιοδικού TIME για τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως», αναφέρει η ανακοίνωση του κυπριακού πανεπιστημίου..

Εκτός από την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα, ο Δρ. Γκεμπρεγέσους θα εκφωνήσει την κύρια ομιλία προς τους απόφοιτους της Ιατρικής Σχολής «και θα μοιραστεί το όραμα και τις εμπειρίες του, που αναμένεται να εμπνεύσουν τους νέους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα». Η τελετή αποφοίτησης θα μεταδοθεί ζωντανά από τις ιστοσελίδες του ΠΟΥ και της Ιατρικής Σχολή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι