Το παρατράβηξε ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας και “παραιτήθηκε”

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο 50χρονος Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν ήταν ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας όταν αυτή μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, αλλά έκανε περισσότερες πολιτικές δηλώσεις από όσες ήθελε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και σήμερα ανακοίνωσε την παραίτησή του χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Δεν ξέρουμε τι από τα κατωτέρω έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απομάκρυνσή του: 1) Οι πρόσφατες δηλώσεις του για τα επιτόκια 2) Οι δηλώσεις του για τις “γυναικοκοκτονίες” ή 3) η πρότασή του στο Σύνταγμα της Τουρκίας να μην υπάρχει η λέξη “κοσμικό κράτος” και το κράτος να νοείται ως μουσουλμανικό.

Ο Μποϊνουνκαλίν είναι Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου και θα επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Πρόσφατα, μετά την καρατόμηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος αύξησε τα τραπεζικά επιτόκια για να ανακόψει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ο Μποϊνουνκαλίν είχε δηλώσει ότι αποτελεί «απαίτηση του Ισλάμ να μειώνονται τα επιτόκια ή και να καταργούνται εντελώς και οι μουσουλμάνοι πρέπει να εξαπολύουν πόλεμο κατά της τοκογλυφίας». Αυτό ήταν στα όρια πολιτικής και θρησκείας, καθώς η μωαμεθανική θρησκεία θεωρεί την τοκογλυφία και την αισχροκέρδεια μεγάλο αμάρτημα.

Η δήλωση πάντως ενόχλησε τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Μπουλέντ Τουράν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε ότι «είναι λυπηρό που ο ιμάμης εμπλέκεται σε πολεμική που επισκιάζει τον ρόλο του ως ιερωμένου ενός πρόσφατα μετατραπέντος τζαμιού και πρέπει να αποφεύγει να αναμιγνύεται σε πολιτικά ζητήματα».

Ο ιμάμης απασχόλησε τα τουρκικά πρωτοσέλιδα και τον περασμένο Μάρτιο που είχε επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης για την «υπερβολική κάλυψη των λεγομένων γυναικοκτονιών στην Τουρκία, καθώς ο όρος “γυναικοκτονία” σπέρνει την διχόνοια και την  έχθρα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η δολοφονία είναι δολοφονία», έγραψε ο Μποϊνουνκαλίν στο Twitter σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τρίτο φάουλ που του καταλογίζουν (ίσως το σημαντικότερο) είναι ότι θέλησε να εμπλακεί στην συζήτηση για την αλλαγή του συντάγματος που προωθεί ο Ερντογάν. Ζήτησε να αφαιρεθεί ο γαλλικός όρος laicite (κοσμικότητα) ή και να γίνεται αναφορά στο Ισλάμ, στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι