Το Politico γράφει για συγκάλυψη υπουργικών ευθυνών για τα Τέμπη

Το Politico γράφει για συγκάλυψη υπουργικών ευθυνών για τα Τέμπη

Δημοσίευμα του Politico αναφέρεται στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η οποία ακόμα είναι υπό διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το άρθρο του αμερικανικού μέσου που έχει και ευρωπαϊκή σελίδα, κατηγορεί την Ελλάδα για “απεμπλοκή” των υπουργών Μεταφορών από τυχόν ευθύνες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε τον Δεκέμβριο του 2023 διώξεις σε βάρος 23 προσώπων (ανάμεσά τους και 18 δημόσιοι λειτουργοί) για ποινικά αδικήματα σχετιζόμενα με τις συμβάσεις στην τηλεδιοίκιση και στην σηματοδότηση του δικτύου -έργα που ήταν συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Η εισαγγελία είχε καλέσει τις ελληνικές Αρχές να αναλάβουν δράση σχετικά με τυχόν ποινική ευθύνη συγκεκριμένα δύο πρώην υπουργών Μεταφορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές Αρχές σημείωνε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα «προέκυψαν υποψίες σχετικά με εξεταζόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και υπεξαίρεση που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή», έγραφε η Παπανδρέου στο έγγραφο.

«Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αποσιώπησε την υπόθεση και το ευρωπαϊκό αίτημα, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τους υπουργούς», αναφέρει το Politico, που προσθέτει ότι η εισαγγελική δικογραφία για Σπίρτζη και Καραμανλή παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο και από εκεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο έπρεπε να αποφασίσει εάν θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει εάν η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο.

Ο Άρειος Πάγος απέστειλε τους φακέλους της υπόθεσης στον Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής, στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Politico. Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για πρώην υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων των Σπίρτζη και Καραμανλή ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Τι είπε ο Σπίρτζης

Ο Σπίρτζης δήλωσε στο Politico ότι προσωπικά είχε υποστηρίξει τη σύσταση προκαταρκτικής έρευνας από το κοινοβούλιο ως έναν τρόπο απόρριψης των κατηγοριών εναντίον του και πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλος Έλληνας πολίτης. Πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει παραγραφή λόγω της ειδικής ρύθμισης για τους υπουργούς. «Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν υποστήριξε το αίτημά μου», είπε ο κ. Σπίρτζης, θεωρώντας ότι η έρευνα θα αποδείκνυε την αθωότητά του και θα δινόταν μια οριστική απάντηση στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να διασπείρει την πολιτική ευθύνη

Ο Κώστας Καραμανλής δεν απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε το Politico και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στην ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο. Μιλώντας στη Βουλή, ο Καραμανλής είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

“Παραιτήθηκα αμέσως και δημοσιοποίησα την παραίτησή μου, επιστρέφοντας από τα Τέμπη και πριν καν φτάσω στην Αθήνα”, είχε πει τότε. “Αυτό υπαγορεύθηκε από την ηθική και τις αρχές μου. Ανέλαβα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όχι μόνο για τη δική μου θητεία, αλλά και για τις θητείες όλων των προκατόχων μου. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο στα πολιτικά ήθη της χώρας μας”.

Το Politico απευθύνθηκε για σχολιασμό και του Μαξίμου και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, αλλά ούτε από εκεί έλαβε απάντηση. Γράφει πως τελικά η ελληνική Βουλή αποφάσισε τη σύσταση ευρύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας για τη «διερεύνηση του εγκλήματος στα Τέμπη και όλων των σχετικών πτυχών». Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα η αξιοπιστία της έρευνας έχει ήδη υπονομευθεί.

«Αντί να επικεντρωθεί στο δυστύχημα, η έρευνα διατρέχει όλη την ιστορία του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε τις προτάσεις για διακομματική εκπροσώπηση στην έδρα», αναφέρει το Politico.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη, ενώ την περασμένη εβδομάδα η οικογένεια του μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα απέστειλε νομικό εξώδικο στην επιτροπή, κατηγορώντας τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή ότι «επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στον αποβιώσαντα μηχανοδηγό χρησιμοποιώντας ιατρικά έγγραφα, δημιουργώντας εντυπώσεις για ιατρικά προβλήματα που δήθεν τον καθιστούσαν ακατάλληλο για εργασία».

«Πού είναι λοιπόν η προσπάθεια όπου θα αποκαλυφθεί η αλήθεια;» αναρωτήθηκε η Μαρία Καρυστιάνου, η οποία έχασε την 20χρονη κόρη της στο δυστύχημα, μιλώντας στην εξεταστική την Τετάρτη. «Όταν έμαθα πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος, δεν θα φόρτωνα ούτε λαχανικά σε αυτόν», αναφέρει το Politico, κλείνοντας με την κατάθεση της παιδιάτρου ου είναι και εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι