Το “ευχολόγιο” της Επιτροπής Πισσαρίδη παρουσίασε ο Στέλιος Πέτσας
16/07/2020Ένα “νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής”, που θα συντάξει η Επιτροπή Πισσαρίδη προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αναφέρθηκε στο μέχρι στιγμής “ευχολόγιο” της Επιτροπής Πισσαρίδη λέγοντας ότι “στις 151 σελίδες του, το Σχέδιο ακουμπά όλες τις πτυχές της οικονομίας και καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία. Θέτει συγκεκριμένους στόχους και υποδεικνύει τρόπου για την κατάκτηση τους. Ακολούθως είπε:
“Προτάσσει:
-την ενίσχυση της παραγωγικότητας,
-την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του Α.Ε.Π.,
-την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας,
-την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών,
-την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση,
-την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων,
-την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης,
-την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.
Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνονται:
– η έμπρακτη στήριξη των ανέργων για την επανανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθά ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Αμέσως μετά, όποιοι δεν βρουν δουλειά να καλούνται σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και στη συνέχεια να προωθούνται για πρακτική άσκηση σε θέσεις που θα βρίσκει το κέντρο κατάρτισης.
– η χορήγηση φορολογικών κινήτρων στα νοικοκυριά για να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία.
– η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
– η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, με τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε να υπάρχουν αποφάσεις το αργότερο σε 12 μήνες.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση – όπως τόνισε χθες στα Οινόφυτα ο Πρωθυπουργός – σχεδιάζει την ευθυγράμμιση της χώρας με τη νέα βιομηχανική στρατηγική, που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο.
Πρώτον, με την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεύτερον, με τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, και
Τρίτον, με την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό η Ειδική Κυβερνητική Επιτροπή με αρμοδιότητα τη βιομηχανία σύντομα θα καταρτίσει ένα προσχέδιο εθνικής στρατηγικής.
Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο Α.Ε.Π. από το 9,5% στο 12%, έως το 2025, και στο 15%, έως το 2030.