Το διαστημικό σκάφος της Roscosmos Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη,

Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Luna-25 προσέκρουσε στην επιφάνεια της Σελήνης και συνετρίβη, μετά τη διακοπή της επικοινωνίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Το Luna-25 ήταν πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Luna-25 άλλαξε τροχιά λίγο πριν από τη σύγκρουση, ανέφερε το TASS. Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου από όλα τα διεθνή πρακτορεία, καθώς επρόκειτο για την πρώτη αποστολή οχήματος προσεδάφισης από την Ρωσία και προετοιμάζονταν από τη δεκαετία του 1990, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ.

Μια ειδική διϋπηρεσιακή επιτροπή θα διερευνήσει τους λόγους για την απώλεια του σκάφους, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η είδηση έρχεται μια ημέρα αφότου το διαστημικό σκάφος ανέφερε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» καθώς προσπαθούσε να μπει σε τροχιά πριν από την προσεδάφιση, σύμφωνα με τη Roscosmos.

To Luna-25 εκτοξεύτηκε με το Soyuz-2.1b από το κοσμοδρόμιο Vostochny στις 11 Αυγούστου. Στις 12 και 14 Αυγούστου, το διαστημικό σκάφος έκανε δύο διορθώσεις τροχιάς. Την Τετάρτη 16 Αυγούστου το Luna-25 μπήκε σε σεληνιακή τροχιά. Στις 21 Αυγούστου το σκάφος επρόκειτο να πατήσει στη Σελήνη, αλλά αυτό δεν έγινε και συνετρίβη.

Το Luna-25 θα προσεδαφίζονταν κοντά στον σεληνιακό Νότιο Πόλο, στον κρατήρα Boguslawsky. Αρχικά ονομαζόταν Luna-Glob Lander, αλλά μετονομάστηκε σε Luna 25 για να τονίσει τη συνέχεια του σοβιετικού προγράμματος Luna από τη δεκαετία του 1970. Είναι το πρώτο σεληνιακό σκάφος που έστειλε η διαστημική υπηρεσία Roscosmos στη Σελήνη (πέρα αυτά που έστειλαν οι Σοβιετικοί) και θα ήταν το πρώτο σκάφος που θα προσεδαφιζόταν στον σεληνιακό Νότιο Πόλο. H Roscosmos τις είχε δώσει κάποιες φωτογραφίες τις προηγούμενες ημέρες από την προσέγγιση στη Σελήνη.

Η προηγούμενη σοβιετική σεληνιακή αποστολή ήταν το Luna 24, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τα σχέδια για το Luna 25 ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το Luna 25 ήταν σκάφος προσεδάφισης, με πρωταρχική αποστολή την βελτίωση της τεχνολογίας προσγείωσης. Η αποστολή μετέφερε 30 κιλά επιστημονικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου ενός ρομποτικού βραχίονα για δείγματα εδάφους και πιθανό υλικό γεώτρησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx