Το ρουμανικό Newsweek υποστηρίζει ότι “έναντι” των F-16 η Τουρκια θα ανοίξει τα Στενά για πλοία του ΝΑΤΟ

Το κλείσιμο των Στενών και ο "επιτήδειος ουδέτερος", Ζαχαρίας Μίχας

Ρουμανικό δημοσίευμα φέρει την Τουρκία να υποχωρεί εν μέρει στο θέμα των Στενών όσον αφορά σε πλοία του ΝΑΤΟ, αρκεί να είναι ναρκαλιευτικά

Tο Newsweek Romania δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “Η Τουρκία παραδίδεται στον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα” και υποστηρίζει ότι στο παζάρι για την αναβάθμιση του στόλου των F-16, ο Ερντογάν δέχθηκε να αλλάξει στάση και να επιτρέψει σε πλοία του ΝΑΤΟ να περάσουν από τα Στενά.

Υπενθυμιζεται ότι οι Βρετανοί υποσχέθηκαν δύο πολεμικά ναρκαλιευτικά στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία δήλωσε πριν από δέκα ημέρες ότι δεν επιτρέπεται να περάσουν από τα Στενά λόγω της συνθήκης του Μοντρέ. Σύμφωνα με το ρουμανικό δημοσίευμα, τώρα η Τουρκία φέρεται να επιτρέπει πλέον τη διέλευση από τα Στενά πλοίων μελών του ΝΑΤΟ.

“Τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να περάσουν για επιχειρήσεις και ο λόγος για την αλλαγή στάσης είναι τα F-16. Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε τη θέση της να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων εν αναμονή των θετικών και αποφασιστικών βημάτων των ΗΠΑ για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16”,  αναφέρει το δημοσίευμα.

Μιλώντας στην τελετή για την 133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στις 28 Νοεμβρίου 2023, ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου, είχε δηλώσει ότι δεν θέλουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα: “Ως Τουρκία, διασφαλίζουμε την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας. Δεν πρέπει να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή”, είχε δηλώσει.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Τόντορ Ταγκάρεφ ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία με την Τουρκία και τη Ρουμανία για την εκκαθάριση των αδέσποτων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA).

Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι οι δραστηριότητες της κοινής δύναμης αποναρκοθέτησης δεν θα στρέφονται εναντίον καμίας άλλης χώρας και η επιχείρηση αποναρκοθέτησης της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι