Το τέλος της πανδημίας κήρυξε η Σουηδία

Το τέλος της πανδημίας κήρυξε η Σουηδία

Αν και η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή και επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για “υπομονή” στην μάχη κατά της νόσου, η Σουηδία κατήργησε σήμερα σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθ’ όλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, υιοθετώντας την πολιτική της “ανοσίας της αγέλης”, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταργήσει τους εναπομείναντες περιορισμούς,  κηρύσσοντας ουσιαστικά την λήξη της πανδημίας.

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοροποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Από σήμερα, μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται, όπως και η χρήση του πάσου εμβολιασμού.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών για την παράταση ή την χαλάρωση των μέτρων προστασίας και εισηγήθηκε να αλλάξει μόνον ο αριθμός των καθήμενων σε κάθε τραπέζι και να καταργηθεί το όριο των έξι ατόμων. Κατά τα άλλα, εισηγείται να μην αλλάξει τίποτα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, σε μια εβδομάδα.

Παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής στην ψυχαγωγία, όπως και η εξυπηρέτηση μόνον καθημένων και όχι ορθίων. Από διάφορα υπουργεία είχαν εκφρασθεί αιτήματα για μεγαλύτερη χαλάρωση, αλλά η Επιτροπή έκρινε ότι δεν μπορούσε να εισηγηθεί παρά μόνον αυτή τη μικρή αλλαγή, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση και η πληρότητα των ΜΕΘ δεν επιτρέπει άρση μέτρων.

Οι ειδικοί εισηγούνται να μην γίνουν ούτε φέτος, δηλαδή για τρίτη χρονιά, καρναβαλικές εκδηλώσεις και αρνήθηκαν κάθετα να αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα, η οποία παραμένει στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Η χρονική διάρκεια παράτασης των μέτρων, που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, είναι μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα επανεξεταστούν υπό το φως των μέχρι τότε εξελίξεων στην επιδημιολογική κατάσταση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι