“Αδύνατον να δεχτεί ο Ερντογάν να μην πετάνε τα F-16 στο Αιγαίο” λένε τουρκικά δημοσιεύματα

“Αδύνατον να δεχτεί ο Ερντογάν να μην πετάνε τα F-16 στο Αιγαίο” λένε τουρκικά δημοσιεύματα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να διέψευσε ότι τα νέα αεροσκάφη F-16 θα μπορούν να πετούν μόνο σε αποστολές του ΝΑΤΟ, αλλά όχι πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. «Αδύνατον ο Ερντογάν να δεχόταν τέτοιον όρο», γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ομως παρά το σάλο στην Τουρκία, επίσημη διάψευση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζον Σαρμπάνης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο κ. Σαρμπάνης στο ερώτημα αν όντως υπάρχει όρος να μην κάνουν υπερπτήσεις, είπε: «απ΄ό,τι έχω καταλάβει, οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έχουν ζητήσει έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα αυτό και αν δεν τις είχαν λάβει, δεν θα ενέκριναν την πώληση. Αν υπάρξει κάποια πρόκληση, αν τα F-16 χρησιμοποιηθούν με τρόπο αντίθετο προς τις προσδοκίες όλων των μερών, τότε θα υπάρξει επαναξιολόγηση σε σχέση με την παράδοση και τον χρόνο παράδοσης», είπε.

«Ένα τέτοιο θέμα δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τις ΗΠΑ», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στον Τούρκο δημοσιογράφο Μουράτ Γετκίν που έκανε και σχετική ανάρτηση, ενώ γενικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν σήμερα μεγάλη ενόχληση με το δημοσίευμα που ειχε κατ΄αρχήν σε αποκλειστικότητα η “Καθημερινή”.

Ομως οι Τούρκοι δημοσιογράφοι αναρωτιώνται αν υπάρχει αντίστοιχος αστερίσκος και στα F-35 της Ελλάδας, δηλαδή να υπάρχει δέσμευση να μην κάνει χρήση τους εναντίον της Τουρκίας ρητά ή αν δίνονται και στην Ελλάδα υπό τον όρο να χρησιμοποιούνται μόνον σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Βέβαια το πρόβλημα με το ΝΑΤΟ είναι πιο πολύ τουρκικό λόγω της σύμπνοιας με την Ρωσία, την αποδοχή της Χαμάς ως πολιτικού φορέα κ.λπ., όμως δεν είναι απίθανο στο “παζάρι” για να πει το ΟΚ η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και σε άλλα θέματα, να της τέθηκε ο όρος για τις αποστολές του ΝΑΤΟ και να της χρυσώθηκε το χάπι με την θέσπιση παρόμοιου αστερίσκου και στη σύμβαση με την Ελλάδα.

/

Εντούτοις μέχρι στιγμής επίσημη διάψευση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν  υπάρχει, ότι τα F-16 προορίζονται μόνον για ενέργειες του ΝΑΤΟ.  Άλλα μέσα τουρκικά αναφέρονται και σε άλλους αστερίσκους της συμφωνίας, όπως για την μη χρήση των αεροσκαφών αυτών στη Συρία και στο Ιράκ και αναρωτιώνται «τότε πού στην ευχή θα τα χρησιμοποιήσουμε; δεν είμαστε ανεξάρτητο κράτος;» Και άλλοι δημοσιογράφοι μεταφέρουν “πηγές της Υπηρεσίας Ασφαλείας” και του υπουργείου Εξωτερικών, όλες ανώνυμες όμως, που λένε «άπαξ και τα πάρουμε, εμείς θα κρίνουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Θα είναι δικά μας και θα αποφασίσουμε εμείς τι θα κάνουμε με αυτά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι