Τον μεσολαβητή και στο Ιράκ παριστάνει ο Τσαβούσογλου

Πρόσκληση-πρόκληση Τσαβούσογλου – Ζητά διάλογο χωρίς όρους εντός Ιανουαρίου

Η Τουρκία θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών και είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε το θέμα της αμερικανο-ιρανικής έντασης, μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, με τον αμερικανό και τον ιρανό ομόλογό του. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε, αν η Άγκυρα είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, απάντησε ότι η Τουρκία θα στηρίξει κάθε ενέργεια για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στην Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ, όπως είπε ο Τσαβούσογλου, ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Ιράν, του Ιράκ και του Κατάρ.

«Η κοινή ανησυχία μας είναι μήπως μετατραπεί το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη για άλλες, τρίτες χώρες. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για το Ιράκ και την περιοχή μας. Επομένως, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον κύκλο της βίας» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να εκδιώξει από τη χώρα όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είναι δεσμευτική και υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Ιρακινό ομόλογό του να ενεργήσει με βάση τη λογική. Προειδοποίησε επίσης ότι «ο φόνος του Σουλεϊμανί δεν αλλάζει τις ισορροπίες μόνο στο Ιράκ αλλά και στο Ιράν» και εξέφρασε φόβους ότι η εξέλιξη αυτή «μπορεί να ενισχύσει ριζοσπαστικές οργανώσεις».

Ο Τσαβούσογλου είπε τέλος ότι έχει συζητήσει τις εξελίξεις με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Βρετανίας, του Κατάρ και του Πακιστάν, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι