Τα κόμματα για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025 – “Θα αδειάσουν οι τσέπες από ό,τι έχει απομείνει”
14/10/2024Κριτική στον προϋπολογισμό του 2025 άσκησαν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Ο τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλακης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε νέα φορολογική αφαίμαξη «και θα αδειάσουν οι τσέπες του κόσμου απ΄ ό,τι του έχει απομείνει». Είπε ότι «τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 53% από το 2021 με αύξηση άνω των 9 δις. Αύξηση εκ νέου 5% το 2025. Προφανώς η κυβέρνηση ελπίζει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά το 3% θα οφείλεται στον πληθωρισμό» εξήγησε ο Χάρης Μαμουλάκης, για να προσθέσει ότι η φορολόγηση επί των εισοδημάτων θα «τσακίσει» και την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα:
»Προβλέπεται αύξηση 1.1 δις ευρώ μετά από την υπέρβαση 2,2 δις φέτος. Όλη σχεδόν η αύξηση προκαλείται από τα φυσικά πρόσωπα (με βασικούς τροφοδότες τους ελεύθερους επαγγελματίες) ο φόρος εισοδήματος των οποίων αυξάνεται το 2025 κατά 6,2% ή 880 εκατομμύρια. Η αύξηση είναι πάνω από κάθε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, οι φόροι έχουν αυξηθεί κατά 42,5% (20 δις ετησίως) από το 2021».
Ο ίδιος είπε για τους μισθούς του Δημοσίου ότι «για το 2025 προβλέπεται για πρώτη φορά μείωση των μισθών της Κεντρικής διοίκησης ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τηρεί το 1:1. Οι μισθοί μειώνονται ετησίως κατά 1,61% ή 241 εκ. ευρώ. Μέσα στην κρίση από το 2023 έχουν αυξηθεί μόλις 4,5% με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 17%». Για τις κοινωνικές παροχές είπε ότι μειώνονται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το 2023 και για τις συντάξεις ότι οι αυξήσεις είναι ελάχιστες εν συγυρίσει προς τον πληθωρισμό και κατήγγειλε επίσης ότι είναι αμελητέες οι αυξήσεις για νοσοκομεία και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Παράλληλα, όπως είπε, οι επιδοτήσεις μειώνονται κατά 15%, παρότι χάρη σε αυτές διατηρήθηκε κάπως ζωντανό το λιανεμπόριο το 2024. Στο ρεύμα οι επιδοτήσεις μειώνονται κατά 65% σε σύγκριση με το 2022.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υποστηρίξει πλέον την ενεργειακή κρίση πάρα τους δύο πολέμους, ενώ παράλληλα ως προς το χρέος, τα ομόλογα αυξήθηκαν κατά 8,2 δις ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα Repos παγιώνεται η επέκταση του προγράμματος χρήσης για χρηματοδότηση χρέους 54 δις ευρώ για τις ανάγκες του κράτους με αναγκαστικούς δανειοδότες τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.».
Το ΠΑΣΟΚ
«Ο Προϋπολογισμός μονιμοποιεί τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες» σχολίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025. Ο ίδιος καταλόγισε στην κυβέρνηση επίσης «προκλητικές επιλογές που κάνουν ακόμα βαθύτερες τις ανισότητες και πολιτικές σε βάρος της υπαίθρου και των μη τουριστικών περιοχών». Η κυβέρνηση, είπε, «επικοινωνιακά προβάλλει 12 αυξήσεις και 12 μειώσεις φόρων» για να αποφύγει να μιλήσει για την μείωση της αγοραστικής δύναμης, για την τιμή του ρεύματος και των καυσίμων, για την παιδική φτώχεια, τους έμμεσους φόρους, το επενδυτικό κενό, τη χαώδη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων, τις άμεσες ξένες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και για σειρά άλλων μεγεθών, όπου δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις πανευρωπαϊκά».
Ο κ. Κουκουλόπουλος υπενθύμισε ότι πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ είναι η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος και τόνισε πως «η μεγαλύτερη αύξηση που μπορούμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας, είναι η νίκη στον πόλεμο για το ιλιγγιώδες κόστος ζωής, τη μεγαλύτερη κυβερνητική αποτυχία. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια, αλλά σειρά παραμέτρων όπως το κόστος στέγασης που πρώτος έθεσε πριν από τρία χρόνια ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ενεργειακό κόστος, οι τηλεπικοινωνίες, το χάσμα τραπεζικών επιτοκίων, τα ολιγοπώλια και το ιδιωτικό χρέος που κρατά εγκλωβισμένο τουλάχιστον το 50% της κοινωνίας».
Όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προγραμματικές θέσεις όπως είναι το νέο ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι στοχευμένες αυξήσεις στα πεδία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, η σημασία να αποκτήσει η χώρα αγροτική, περιφερειακή και βιομηχανική πολιτική με ριζική αποκέντρωση, να ληφθεί μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία». Έδωσε έμφαση στην «αναγκαιότητα της σταδιακής αποκλιμάκωσης της σχέσης άμεσης – έμμεσης φορολογίας, που πλήττει τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα».
Σχολιάζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο» και ζήτησε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ότι «στα μισά της καλύτερης χρηματοδοτικής περιόδου μεταπολεμικά, το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της χώρας βυθίζεται».
Το ΚΚΕ
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε από πλευράς του ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι ενταγμένο στο νέο ευρωενωσιακό Σύμφωνο Σταθερότητας και δείχνει τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης». Όπως είπε, φέρνει «νέους φόρους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και παγώνει τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ ζεστό χρήμα θα δοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο και στους επιχειρηματικούς ομίλους». Σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα, είπε ότι προβλέπεται για τα νομικά πρόσωπα, «αν και έχουν τεράστια κερδοφορία να πληρώσουν τον ίδιο φόρο». Χαρακτήρισε κοροϊδία τις εξαγγελίες για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς όπως είπε, αυτό μειώνεται κατά 50% στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τους άτυπα μισθωτούς (με μπλοκάκι) δεν θα καταργηθεί.
Σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς, ανέφερε ότι αυτές που προβλέπονται είναι κάτω από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και ζήτησε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τον υπολογισμό όλων των τριετιών καθώς και την υπογραφή συλλογικών κλαδικών συμβάσεων. Για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, είπε ότι αυτό στην πραγματικότητα είναι μια νέα γενναία απαλλαγή για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους ανοίγει νέες τρύπες στα ταμεία, μειώνει επί της ουσίας τον μισθό τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χάνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από αυτήν την πενιχρή αύξηση που θα φέρει στον μισθό τους, μέσω της μείωσης ή διακοπής επιδομάτων ή μέσω της διαφορετικής φορολογικής κλίμακας στην οποία μπαίνουν.
Ο κ. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στο νέο ευρωενωσιακό Σύμφωνο Σταθερότητας, το χαρακτήρισε δαμόκλειο σπάθη πάνω από τους λαούς. Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι «επιβάλλει ένα τεράστιο ποσό να πηγαίνει στο δημόσιο χρέος. Είναι παραφιλολογία τα περί αναπτυξιακών τάχα μοντέλων και η αιτία που πρέπει να τελειώνουμε με την αιτία που καθορίζει τους σιδερένιους νόμους του συστήματος, που είναι η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ