ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Τουρκία: 100 δορυφόροι για παγκόσμιο GPS σε 5 χρόνια

Τουρκία Δορυφόροι. Στέλλου

Εκτοξεύθηκε ο πρώτος μεγάλος τουρκικός δορυφόρος FGN-100-d1, που είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη ενός τουρκικού συστήματος παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS).

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος της εταιρείας Baykar, ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει, μέσα σε πέντε χρόνια, ένα δίκτυο 100 δορυφόρων (το σύστημα “Uluğ Bey”) για να καλύψει ανάγκες εντοπισμού και επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά εγχώριους πόρους. Η εκτόξευση του FGN-100-d1 αποτελεί το πρώτο βήμα σε αυτό το σχέδιο, που θα ενισχύσει την τουρκική διαστημική τεχνολογία και οικοσύστημα.

Η Διαστημική Στρατηγική Fergani Space: 100 Δορυφόροι σε 5 Χρόνια για το Τουρκικό GPS

Η Fergani Uzay, η οποία ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, εκτόξευσε με επιτυχία τον μεγαλύτερο εγχώρια αναπτυγμένο δορυφόρο της Τουρκίας, τον FGN-100-d1, σε τροχιά.

Ο FGN-100-d1, με βάρος 102 κιλά, λειτουργεί σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO) σε ύψος περίπου 510 χιλιομέτρων, ολοκληρώνοντας 15 τροχιές γύρω από τη Γη καθημερινά με ταχύτητα 7,6 χλμ/δευτερόλεπτο.

Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ: Δορυφόροι με εθνικούς πόρους

«Σήμερα, τοποθετήσαμε τον πρώτο μας δορυφόρο σε τροχιά. Αυτοί οι δορυφόροι θα συνθέτουν μια σύγκλιση σε χαμηλή γήινη τροχιά για την παροχή υπηρεσιών εντοπισμού και επικοινωνιών.

Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε, μέσα σε πέντε χρόνια, ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού με το όνομα Uluğ Bey, το οποίο θα αποτελείται από 100 δορυφόρους, αποκλειστικά με δικούς μας πόρους. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της σύγκλισης των δορυφόρων, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε έναν εκτοξευτή ικανό να ανυψώσει 1,5 τόνους σε τροχιά.»

Ο FGN-100-d1 διαθέτει προηγμένα αβιονικά, κινητήρα πράσινης πρόωσης και εγχώριο λογισμικό, ενώ είναι εξοπλισμένος με τριπλούς υπολογιστές πτήσης για την εξασφάλιση της λειτουργικής αξιοπιστίας.

Το έργο αυτό θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση του διαστημικού οικοσυστήματος της Τουρκίας και την πρόοδο των τεχνολογικών της δυνατοτήτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx