Τουρκία: Λουκέτο σε ραδιοφωνικό σταθμό μετά από αναφορά σε “γενοκτονία των Αρμενίων”

Τουρκία: Λουκέτο σε ραδιοφωνικό σταθμό μετά από αναφορά σε “γενοκτονία των Αρμενίων”

Στη γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρθηκε καλεσμένος του “Açik Radyo”, ενός ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Τουρκίας. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της χώρας, το οποίο διέταξε ο σταθμός να αναστείλει τη λειτουργία του για πενθήμερο, και όταν αυτό δεν εισακούσθηκε, διέταξε πλέον να κλείσει ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK), ανακλήθηκε η άδεια του ραδιοφωνικού σταθμού Açik Radyo, διότι επέτρεψε αναφορά καλεσμένου σε γενοκτονία των Αρμενίων».

«Το RTÜK ανακάλεσε την άδεια του Açik Radyo. Ο λόγος είναι ότι η διοίκηση του σταθμού δεν τήρησε την πενθήμερη αναστολή που του είχε επιβληθεί νωρίτερα για “υποκίνηση μίσους και εχθρότητας”», έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο Ιλχάν Ταστζί, διορισμένο από την αντιπολίτευση μέλος του RTÜK.

Η Ντιντέμ Γκεντσούρκ, συντονίστρια του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Το «Açik Radyo», το οποίο εκπέμπει για σχεδόν 30 χρόνια και δηλώνει πως είναι «ανοιχτό σε όλες τις φωνές», καταδικάστηκε στα τέλη Μαΐου σε πρόστιμο και πενθήμερη απαγόρευση μετάδοσης εκπομπών επειδή είχε γίνει αναφορά στη γενοκροτνια των Αρμενίων. Ειδικότερα, ένας καλεσμένος είχε αναφερθεί στις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από οθωμανικά στρατεύματα, χαρακτηρίζοντας τις σφαγές αυτές «γενοκτονία», όπως πολλοί ιστορικοί.

Το RTÜK, στην απόφασή του για αναστολή της λειτουργιας επί πενθήμερο αρχικά και για το “λουκέτο” εν συνεχεία, επέκρινε τον σταθμό ότι «δεν επιχείρησε να διορθώσει τις δηλώσεις του καλεσμένου».

Η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 αναγνωρίζεται από κυβερνήσεις και κοινοβούλια πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο αριθμός των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν υπολογίζεται μεταξύ 600.000-1.500.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μάλιστα γυναικόπαιδα.

Η σημερινή Τουρκία, που προέκυψε από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1920, συνεχίζει να απορρίπτει τον όρο “γενοκτονία” και αναφέρεται σε “σφαγές” και “λιμό”, «που οδήγησαν στον θάνατο 300.000 έως 500.000 Αρμενίων και άλλων τόσων Τούρκων».

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε μετά τα απόφαση, το «Açik Radyo» υπενθύμισε ότι «πάντα υπερασπιζόταν την ελευθερία σκέψης και έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Καμία έκφραση στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν ξεπέρασε τα όρια», σημείωσε. Η Ένωση Συντακτών της Τουρκιας αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ ότι «η απόφαση του RTÜK για το ”Açik Radyo” αντιβαίνει ξεκάθαρα στο άρθρο 26 του Συντάγματος που ρυθμίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι