Τουρκία: Νομοσχέδιο “για όσους είναι ενεργούμενα ξένων δυνάμεων”

Πολιτικό καρκίνωμα για τον Ερντογάν η οικονομική κρίση, Νεφέλη Λυγερού

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί προσεχώς με ένα νομοσχέδιο για τους “πράκτορες ξένων συμφερόντων που ασκούν επιρροή”. Αυτό θα προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους δημοσιογράφους και τους ερευνητές που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων δυνάμεων. Παρόμοια νομοσχέδια έχουν εγκριθεί και στην Ουγγαρία και τώρα στη Γεωργία, με στόχο ΜΚΟ αλλά και άλλους φορείς ή πρόσωπα που προωθούν συμφέροντα ξένων κρατών.

Το τουρκικό νομοσχέδιο τροποποιεί τον ποινικό κώδικα και προβλέπει τρία ως επτά χρόνια φυλάκισης για «κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί ή παραγγέλλει έρευνα για τους πολίτες και τους θεσμούς (της Τουρκίας) με στόχο να δράσει εναντίον της ασφάλειας, των πολιτικών συμφερόντων, εσωτερικών ή εξωτερικών, του Κράτους, σύμφωνα με τις διαταγές ή τα στρατηγικά συμφέροντα ξένης οργάνωσης ή ξένου Κράτους».

Το κείμενο δεν απαριθμεί τις δραστηριότητες τις οποίες στοχοθετεί, όμως ο αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος MHP, συμμάχου του κυβερνώντος AKP, έδωσε μια εικόνα σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης “X”: Αφορά «την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά, το στρατό, την εθνική άμυνα, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την επικοινωνία, τον κυβερνοχώρο, τις κρίσιμες υποδομές και την ενέργεια», σύμφωνα με τον Φετί Γιλντίζ, αντιπρόεδρο του MHP.

Ο τουρκικός ποινικός κώδικας προβλέπει ήδη ποινές φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια για οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του «έγγραφα που όφειλαν να παραμείνουν απόρρητα για την ασφάλεια, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα του Κράτους». Ο νόμος αυτός προκαλεί ακόμα περισσότερες ανησυχίες επειδή απηχεί αυτόν ο οποίος υιοθετήθηκε χθες, Τρίτη, από το κοινοβούλιο της Γεωργίας και αποκλήθηκε “ρωσικός νόμος” από μερίδα της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι προσπάθεια λογοκρισίας, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να ελέγχονται όσοι φορείς χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των εσόδων τους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασε την ανησυχία της για την απουσία αναφορών που θα αποτρέπουν τις δικαστικές καταχρήσεις. «Φοβούμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα απειλεί με φυλάκιση κάθε δημοσιογράφο ο οποίος εργάζεται για κάποιο μέσο ενημέρωσης αν αυτό το μέσο επιβιώνει χάρη σε διεθνή κεφάλαια», γράφει σήμερα ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία.

«Η κυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίζει να ναρκοθετεί το έδαφος της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Δεν γνωρίζουμε αν το τουρκικό νομοσχέδιο αναφέρεται σε χρηματοδότηση από το εξωτερικό όπως το αντίστοιχο στην Ουγγαρία και στην Γεωργία, όμως ο Τούρκος δημοσιογράφος το αναφέρει ως δεδομένο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι