ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τουρκία: Θα φτιάξουμε δικό μας χάρτη για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Ήρεμα νερά με το τουρκικό πιστόλι στο τραπέζι, Σταύρος Λυγερός

Για άλλη μία φορά, η Τουρκία υπερβαίνει τα εσκαμμένα, αυτή τη φορά με τα θαλάσσια πάρκα, θέμα με το οποίο ασχολείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Η εφημερίδα δημοσιεύει διαρροές από πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν έδωσε εντολή να σχεδιαστούν θαλάσσια πάρκα, πιθανόν στις ίδιες περιοχές που προτείνει η Ελλάδα.

«Μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος, η Τουρκία ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση παρόμοιων πάρκων στην περιοχή, σε μια κίνηση αντιποίνων», γράφει η τουρκική Sabah σε δημοσίευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις πηγές της Sabah, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας «πρόκειται να σχεδιάσει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή», χωρίς πάντως να προσδιορίζεται ποιά είναι αυτή. Αναφέρεται μάλιστα πως κακώς η Τουρκία δεν ενημερώθηκε προηγουμένως από την Ελλάδα για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους πρόταση για διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας

«Η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας» αναφέρει το δημοσίευμα. «Πρόκειται για μονομερή κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία και ουσιαστικά συνιστά καθορισμό συνόρων μέσω οριοθέτησης και ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής», αναφέρει ο δημοσιογράφος, ως σχόλιο της πηγής του.

Ο Χακάν Φιντάν έχει δηλώσει ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους και ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, «καθώς εκτιμά ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο και αφορά στην υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και δεν θα το δεχτούμε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι