Τουρκία: Βαριές ποινές για την εξέγερση των Κούρδων του 2014

Τουρκία: Βαριές ποινές για την εξέγερση των Κούρδων του 2014

Δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης σε Κούρδους πολιτικούς στη δίκη που αφορούσε την εξέγερση Κούρδων της Τουρκίας το 2014, με αφορμή την κουρδική αντίσταση κατά της εισβολής των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συν-πρόεδρος επίσης του HDP, της Γκιουλτάν Κισανάκ, συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και του Αχμέτ Τουρκ, νυν δημάρχου και συν-προέδρου στο παρελθόν του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 28 ετών και 6 μηνών στον Ντεμιρτάς, 30 ετών και 3 μηνών στη Γιουκσέκνταγ, 12 ετών στην Κισανάκ και 10 ετών στον 82χρονο Τουρκ.

Στην ίδια δίκη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Σιντζάν της ‘Αγκυρας, δικάζονταν συνολικά 108 άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στην οργάνωση ΡΚΚ και υποκίνηση των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στις 6-8 Οκτωβρίου του 2014. Οι 72 από τους κατηγορούμενους ήταν απόντες καθώς διαφεύγουν της σύλληψης.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητούσε επτά φορές ισόβια κάθειρξη με επιβαρυντικούς περιορισμούς για τους Ντεμιρτάς και Γιουκσκεντάγ, μία φορά στον καθένα για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους» και έξι φορές στον καθένα για έξι άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι