Τουρκικά ΜΜΕ: Άρχισε ξανά η σεισμικότητα στο Αιγαίο
06/02/2025![Τουρκικά ΜΜΕ: Άρχισε ξανά η σεισμικότητα στο Αιγαίο](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2025/02/Santorini-1-e1738493184273-825x412.jpg)
Τα τουρκικα ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα αναφέρονται εκτενώς με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο και τις δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και ακαδημαϊκών.
Ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, Murat Kurum, αναφέρθηκε στους πάνω από 500 σεισμούς που σημειώθηκαν στο Αιγαίο την τελευταία εβδομάδα, με επίκεντρο την περιοχή του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Έκανε λόγο για «σεισμική καταιγίδα» και προειδοποίησε ότι η κινητικότητα ξανάρχισε. Ανέφερε ότι «χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ελληνικά νησιά». Σύνδεσε το φαινόμενο με την ανάγκη για σεισμική ετοιμότητα στην Τουρκία, κάνοντας αναφορά στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Επισήμανε ότι 1,5 εκατ. κτίρια στην Κωνσταντινούπολη θεωρούνται επικίνδυνα και 600.000 πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Κάλεσε τους δήμους να επικεντρωθούν στον αστικό μετασχηματισμό αντί για πολιτικές διαμάχες.
Έκκληση των δημάρχων του CHP για λήψη έκτακτων μέτρων για τον σεισμό
(Πηγή: Cumhuriyet, 04.02.2025)
Σε συνάντηση στη Σμύρνη, με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Cemil Tugay, δήμαρχοι του CHP συζήτησαν την έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Ο αντιπρόεδρος του CHP Gökan Zeybek δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει προληπτικά μέτρα, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Επεσήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα κοντά στη Σαντορίνη (αναφέρεται στο τουρκικό πρωτότυπο ως “Centaurea”) αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την Τουρκία. Το CHP προετοιμάζει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού. Δήλωση του Özel: «Η Ελλάδα εκκένωσε τα νησιά, στην Τουρκία το κράτος κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα»
(Πηγή: T24, 05.02.2025)
Ο πρόεδρος του CHP, Özgür Özel, επισκέφθηκε το Αντιγιαμάν για εκδηλώσεις μνήμης των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 και δήλωσε:
«Η Ελλάδα έχει ήδη εκκενώσει τα νησιά, αλλά στην Τουρκία οι αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτιμά τον κίνδυνο και αγνοεί τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Τόνισε ότι “οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πάρει το μάθημά τους, αλλά το τουρκικό κράτος όχι”.
Επέκρινε την καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας στον σεισμό του 2023 και την παραμονή του στρατού στους στρατώνες για τρεις ημέρες.
Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος τσουνάμι στις ακτές του Αιγαίου;
(Πηγή: BBC Türkçe, 04.02.2025)
Σε εκτενές ρεπορτάζ του Efe Öç, επιστήμονες και σεισμολόγοι αναλύουν το ενδεχόμενο τσουνάμι στις τουρκικές ακτές λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Σαντορίνης.
Ο σεισμολόγος Dr. Ahmet Ercan προειδοποίησε ότι αν σημειωθεί ισχυρός σεισμός άνω των 6,5 Ρίχτερ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τσουνάμι στο Κουσάντασι, τη Σμύρνη και τις ακτές του Μαρμαρά.
Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα μεγάλου τσουνάμι είναι μικρή, αλλά δεν αποκλείεται τοπική άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η Τουρκία δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, αντίθετα με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Συμπεράσματα
Η κυβερνητική πλευρά (Kurum) δίνει έμφαση στην ανάγκη αστικού μετασχηματισμού, ενώ αποφεύγει να σχολιάσει τον άμεσο κίνδυνο. Η αντιπολίτευση (CHP, Özel, Zeybek) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις και δεν λαμβάνει μέτρα όπως η Ελλάδα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ενδεχόμενο τσουνάμι, αλλά υπάρχει διχογνωμία ως προς την πιθανότητά του. Η τουρκική δημόσια συζήτηση γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο αναδεικνύεται σε πολιτικό ζήτημα, με αιχμηρή κριτική προς την κυβέρνηση για την έλλειψη προετοιμασίας.