Τουρκικά ΜΜΕ: Ελλάδα και Ισραήλ προσπαθούν να εμποδίσουν την αγορά F-16 και F-35
07/04/2025
Γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ: Η ελληνική αμυντική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ‘Γεωστρατηγικά’ ανέφερε ότι «η Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ισραήλ, προσπαθεί να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της, αγοράζοντας μαχητικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Σύμφωνα με τη Real News, Έλληνες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεξάγουν συντονισμένη πρωτοβουλία στις ΗΠΑ για την ακύρωση τόσο του εκσυγχρονισμού των F-16 όσο και της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, αναφέρουν.
«Αυτό παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υπογράψει ένα προσύμφωνο με την Ουάσιγκτον για 40 F-16 Vipers και έχει στείλει την Επιστολή Αποδοχής της», αναφέρεται στο ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Real News, η ιδέα της υποβολής διακομματικής τροπολογίας στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα έχει ωριμάσει. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να υποστηριχθεί από Ελληνοαμερικανούς, Αμερικανοεβραίους και Ευαγγελιστές γερουσιαστές, αναφέρουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό το βήμα θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στον Λευκό Οίκο. «Η συνάντηση του Erdoğan με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί», αναφέρεται στο ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜ Ε.
Ειδικότερα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρουσιάστηκαν στην ισραηλινή πλευρά ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας να άρει την απαγόρευση αγοράς των F-35, επισημαίνουν.
Επικαλούνται το δημοσίευμα της σελίδας Γεωστρατηγικά, «Αν και ούτε η Ελλάδα ούτε το Ισραήλ έχουν επισήμως δηλώσει ότι θα πάρουν δημόσια θέση για αυτό το θέμα κατά της Τουρκίας, ενεργοποιούνται διαφορετικοί διπλωματικοί δίαυλοι. Σε αυτό το πλαίσιο, τα εβραϊκά λόμπι στις ΗΠΑ φέρεται να έχουν σοβαρή επιθυμία να βάλουν εμπόδια στα εξοπλιστικά έργα που αφορούν την Τουρκία» επισημαίνουν με ανησυχία.
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι «το Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει F-35, το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Μέχρι το 2030, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει και το F-16 Viper και το F-35. Αυτή η εξέλιξη αναμφίβολα θα προκαλέσει χωρίς αμφιβολία ένα σκληρό ξύπνημα στην τουρκική πλευρά και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Erdoğan οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας και του Ισραήλ θα είναι επιτυχείς».
Συνεχίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ «η Καθημερινή ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και ότι «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Συρία», επισημαίνει.
«Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-‘Νότιας Κύπρου’ στην Ανατολική Μεσόγειο» δημοσιεύεται στο T24:
«Νομοσχέδιο με τίτλο “Νόμος του 2025 για την Αντιτρομοκρατική και Ναυτική Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου Αμερικής-Ελλάδας-Ισραήλ” υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην επέκταση του πλαισίου συνεργασίας «3+1» μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ‘Νότιας Κύπρου’ και επικεντρώνεται στην «ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής και θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή και την αντιμετώπιση κακοηθών επιρροών», αναφέρει το T24.
Επισημαίνει ότι «εάν εγκριθεί, ο νόμος θα καταστήσει την Ελλάδα και τη ‘Νότια Κύπρο’ βασικά επιχειρησιακά κέντρα για την περιφερειακή εκπαίδευση. Με βάση το Κυπριακό Κέντρο Χερσαίας, Θαλάσσιας Ασφάλειας και Ασφάλειας Λιμένων (CYCLOPS) και τη Ναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, τα προγράμματα αυτά θα προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη θαλάσσια συνεργασία.
Το CYCLOPS θα φιλοξενήσει μια νέα αντιτρομοκρατική εγκατάσταση 3+1 που θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με 1,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2026 έως το 2029, ενώ η Σούδα θα φιλοξενήσει μια πτέρυγα θαλάσσιας ασφάλειας με συγχρηματοδότηση. Κάθε εγκατάσταση θα λάβει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων και 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2029 για γενική υποστήριξη.
Σημαντική πτυχή του νομοσχεδίου είναι η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο. Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2020 και τον νόμο περί εξωτερικής βοήθειας του 1961, καταργώντας τους περιορισμούς στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού και στρατιωτικής βοήθειας στην Κύπρο και αφαιρώντας τα εναπομένοντα νομικά εμπόδια.
Το νομοσχέδιο ενισχύει επίσης τη Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1, καθιστώντας την μόνιμο μέρος της πολιτικής των ΗΠΑ και διευρύνοντας τα μέλη της, ώστε να περιλαμβάνει έξι Γερουσιαστές και έξι Εκπροσώπους από τις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Ενόπλων Δυνάμεων και Εσωτερικής Ασφάλειας. Αυτά τα μέλη θα συναντώνται με τους Έλληνες, ‘Ελληνοκύπριους’ και Ισραηλινούς ομολόγους τους τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Επιπλέον, μια νέα διακυβερνητική ομάδα εργασίας από αξιωματούχους των ΗΠΑ από τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών θα συναντάται δύο φορές το χρόνο με περιφερειακούς εταίρους για να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές πρωτοβουλίες ασφάλειας και συντονισμό για απειλές, όπως η τρομοκρατία και οι παράνομες θαλάσσιες δραστηριότητες», αναφέρει.