Τουρκικά ΜΜΕ για την χρυσή βίζα σε Τούρκους πολίτες στην Ελλάδα
14/04/2025
«Η Ελλάδα ανησυχεί για το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών για τα νησιά» γράφει DW Türkçe που αναφέρεται σε «ανησυχίες συντηρητικών κύκλων». Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα, όπως και άλλων τουρκικών ΜΜΕ.
«Οι αγορές ακινήτων από Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα, αλλά προκαλούν ανησυχίες στους συντηρητικούς κύκλους. Οι σχέσεις ανάμεσα στους γείτονες του Αιγαίου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήταν ιστορικά δύσκολες και περίπλοκες. Μετά από εκατοντάδες χρόνια σκαμπανεβάσματα, οι δύο γείτονες έχουν περάσει μια ειρηνική περίοδο, αλλά τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν κατά καιρούς τεταμένες.
Σήμερα, η Άγκυρα γίνεται αντιληπτή από την Αθήνα ως ένας απρόβλεπτος και επιθετικός γείτονας. Αυτή η αντίληψη έχει άμεσο αντίκτυπο στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας: Η χώρα ξοδεύει περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Ενώ αυτό συμβαίνει στην πολιτική, είναι μια διαφορετική ιστορία στους δρόμους. Και οι δύο χώρες φιλοξενούν συχνά τουρίστες και από τις δύο πλευρές. Τα ελληνικά νησιά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς για τους Τούρκους πολίτες.
Η Ελλάδα πλέον φιλοξενεί όχι μόνο Τούρκους τουρίστες, αλλά και Τούρκους επενδυτές. Μπορούμε να πούμε ότι οι Τούρκοι τουρίστες, καθώς και οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα που βρίσκονται πιο κοντά στις τουρκικές ακτές. Τα νησιά αυτά, που μέχρι πρόσφατα δεν αποτελούσαν ούτε τον κύριο προορισμό για ντόπιους ούτε ξένους τουρίστες, έχουν γίνει πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Τούρκους τουρίστες
Το 2024, ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν με πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά. Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε από περίπου 800.000 το 2023 σε ενάμισι εκατομμύριο το 2024. Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το νησί sic İleryoz (Λέρος), το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Bodrum (Αλικαρνασσό). Κάποτε φιλοξενούσε ένα ψυχιατρείο με τις χειρότερες συνθήκες της Ευρώπης, η Λέρος τώρα είναι ένας παράδεισος διακοπών για τους Τούρκους τουρίστες.
Εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες έρχονται στο νησί, το οποίο απέχει μόλις μία ώρα με το πλοίο από το Turgutreis κοντά στο Bodrum, καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάποιοι έχουν αγοράσει ακόμη και εξοχικές κατοικίες στο νησί. Οι ντόπιοι, από την άλλη, είναι αρκετά ευχαριστημένοι με αυτούς τους επισκέπτες από την απέναντι όχθη του νησιού, που συνήθως είναι εύποροι και λατρεύουν το φαγητό και το ποτό.
Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο. Στα τέλη του 2023, η εισροή Τούρκων τουριστών στα 10 νησιά έχει αποκτήσε δυναμική χάρη στο καθεστώς διευκόλυνσης στη χορήγηση βίζας που συμφωνήθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα. Και αυτό δεν περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες.
Παράλληλα με την αύξηση του τουρισμού, αισθητή αύξηση σημειώθηκε και στις τουρκικές επενδύσεις. Το 2024 οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν τα 548 εκατομμύρια δολάρια. Αν και αυτό είναι πολύ πίσω από τις γερμανικές επενδύσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι δεκαπλάσια σε σύγκριση με το 2022.
Οι Τούρκοι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ακίνητα. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι το λεγόμενο πρόγραμμα «Golden Visa», το οποίο χορηγεί διαμονή στην Ελλάδα για πέντε χρόνια και ελεύθερη μετακίνηση στον χώρο Σένγκεν με αντάλλαγμα μια επένδυση σε ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ. Το 2024 υποβλήθηκαν συνολικά 9.289 αιτήσεις για αυτό το πρόγραμμα. Οι 1.356 από αυτές προέρχονταν από Τούρκους πολίτες», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ελεύθερη μετακίνηση για τους πλούσιους»
Συνεχίζει το δημοσίευμα: «Από τη μια πλευρά, το πρόγραμμα ανοίγει τις πόρτες της Ευρώπης σε πλούσιους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, αλλά από την άλλη ασκεί σοβαρή πίεση στον τοπικό πληθυσμό. Καθώς οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύονται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους Έλληνες μεσαίου εισοδήματος να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση. Η Ισπανία, η οποία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, τερμάτισε πρόσφατα ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αθήνας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, το ποσό προς επένδυση έχει αυξηθεί σημαντικά: Το ελάχιστο ποσό επένδυσης για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους αυξήθηκε σε 800.000 €. Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, το ποσό αυτό ορίζεται σε 400.000 ευρώ.
Αν και το προφίλ των επενδυτών ποικίλλει, οι αγορές ακινήτων από Τούρκους, ειδικά σε περιοχές κοντά στην Τουρκία, έχουν προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα. Η κριτική για την ήπια στάση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη προς την Άγκυρα γίνεται όλο και πιο έντονη στο εσωτερικό του συντηρητικού Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ). Ορισμένοι βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν μια πιο σκληρή στάση κατά του Erdoğan.
Στα τέλη Μαρτίου 2025, 11 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση για “επιθετικές αγορές ακινήτων” από Τούρκους πολίτες στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο, την Αλεξανδρούπολη και τα Δωδεκάνησα. Το αίτημα των βουλευτών για αναλυτική ενημέρωση για αυτές τις αγορές έχει κάνει πάταγο στην κοινή γνώμη.
Σε ορισμένους κύκλους, υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρχουν «κατάσκοποι ή μέλη της μαφίας» μεταξύ των Τούρκων που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ορισμένες συναλλαγές ακινήτων βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας ΕΥΠ.
Οι ειδικοί, όμως, λένε ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές. Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι πολλοί επενδυτές που έρχονται στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία είναι πλούσιοι και έχουν έναν κοσμικό τρόπο ζωής. Κάποιοι θέλουν να ξεφύγουν από την καταπιεστική ατμόσφαιρα στην Τουρκία, άλλοι θέλουν να κάνουν διακοπές ή να επενδύσουν σε μια σταθερή και σχετικά φθηνή χώρα.
Οι περισσότεροι από τους τουρκικής καταγωγής επενδυτές που προτιμούν φθηνές κατοικίες στη Θράκη είναι άτομα με ευρωπαϊκή υπηκοότητα που έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια στη Γερμανία, το Βέλγιο ή τη Βόρεια Ευρώπη. Θεωρείται ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να περάσουν τη σύνταξή τους στην Ευρώπη και να είναι κοντά στις πόλεις τους», αναφέρει.
Το τουρκικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά μεγαλώνει : Hürriyet
Γράφει η εφημερίδα «Το αυξανόμενο ενδιαφέρον τουριστών και επενδυτών από την Τουρκία για τα ελληνικά νησιά εφιστά την προσοχή. Σύμφωνα με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση Deutsche Welle, αυξάνεται ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που πηγαίνουν διακοπές καθώς και των Τούρκων που επενδύουν σε ελληνικά νησιά και υποβάλλουν αίτηση για τη «Χρυσή Βίζα».
Αποφασίστηκε να συνεχιστεί φέτος το πρόγραμμα “διευκόλυνσης βίζας” που συμφωνήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα το 2023. Χάρη στο σύστημα εξπρές βίζας, ο αριθμός των επιβατών οχηματαγωγών που διέσχισαν από την Τουρκία στην Ελλάδα πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 1,5 εκατομμύριο. Στα τέλη Μαρτίου 2025, χιλιάδες Τούρκοι πολίτες συνέρρευσαν στη Λέσβο για να περάσουν τις διακοπές του Eid.
Παράλληλα με την αύξηση του τουρισμού, παρατηρείται αισθητή αύξηση και στις τουρκικές επενδύσεις. Σύμφωνα με την DW, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2024 έφτασαν τα 548 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2022. Οι Τούρκοι επενδυτές στρέφονται στα ακίνητα λόγω του προγράμματος που είναι γνωστό ως “Golden Visa”, που τους δίνει το δικαίωμα να ζήσουν στην Ελλάδα για πέντε χρόνια και ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν με αντάλλαγμα μια επένδυση σε ακίνητα 400.000 €. Το 2024, 1.356 από τις συνολικά 9.289 αιτήσεις για τη Χρυσή Βίζα έγιναν από Τούρκους πολίτες».
«Πανικός περί ‘Τούρκων κατασκόπων’ από την ελληνική δεξιά»: Sözcü
Το μέσο γράφει «Τούρκοι τουρίστες και επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα ελληνικά νησιά παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι Τούρκοι πολίτες που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα με τη «χρυσή βίζα» και η εισροή ρεκόρ τουριστών από την Τουρκία έχει οδηγήσει την ελληνική δεξιά να ισχυρίζεται ότι ορισμένοι Τούρκοι πολίτες είναι «κατάσκοποι».
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν εδώ και καιρό τεταμένες. Η Αθήνα συχνά βλέπει την Τουρκία ως έναν απρόβλεπτο και επιθετικό γείτονα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Τούρκους τουρίστες και επενδυτές να συρρέουν στην Ελλάδα. Από το 2024, η ελάχιστη επένδυση που απαιτείται για χρυσή βίζα έχει αυξηθεί σε 800.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, η ζήτηση από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Τουρκία δεν έχει μειωθεί.
Αυτό ανησυχεί τους Έλληνες συντηρητικούς, ιδιαίτερα στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα κοντά στα τουρκικά σύνορα. Κάποιοι από αυτούς υποψιάζονται ότι οι Τούρκοι που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα είναι κατάσκοποι».