Τουρκικά ΜΜΕ: Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος στην αιχμή πολιτικής αντιπαράθεσης

Τουρκικά ΜΜΕ: Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος στην αιχμή πολιτικής αντιπαράθεσης

Νέα οξεία επίθεση στην Τ/Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση (CHP), για τα εθνικά θέματα, με αιχμή και ε-τ σχέσεις και κυπριακό.

Ο Αντιπρόεδρος του CHP, Özgür Karabat, δήλωσε: “Η κυβέρνηση παραμένει θεατής στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας αγνοούνται”», εκτενή ανάρτηση του τομεάρχη οικονομικών του CHP Özgür Karabat:

Έχοντας χάσει τη λαϊκή υποστήριξη, το AKP αναζητά στη γεωπολιτική τρόπο επιβίωσης. Το ΑΚΡ, που πιστεύει ότι είναι «ο πρωταγωνιστής», δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι στην πραγματικότητα ένα συμπλήρωμα. Επιτρέψτε μου να καταγράψω ένα προς ένα αυτά που κάνει το Κατάρ, ο «φίλος».

Πολλές χώρες εργάζονται για την εξόρυξη ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Λοιπόν, τι κάνει το Κατάρ, το οποίο το AKP αποκαλεί ‘φίλο’; Πραγματοποιεί γεωτρήσεις για λογαριασμό της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου’ (‘ΕΚΔΝΚ’)!

Δεν είναι μόνο οι εμπορικές σχέσεις. Γιατί και στο στρατιωτικό πεδίο το Κατάρ παίρνει θέση κατά της Τουρκίας. Συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στην ‘ΕΚΔΝΚ’ και στην Ελλάδα.

Δεκατρείς χώρες, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ινδία και η Ιταλία, συμμετείχαν στην αεροπορική άσκηση με το όνομα ΗΝΙΟΧΟΣ που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και πέταξαν μαζί μαχητικά αεροσκάφη.

Ζητήθηκε από τα ΜΜΕ του Κατάρ να μην τονίσουν αυτή την άσκηση για να μην τραβήξουν την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης. Ωστόσο, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μοιράστηκε όλα τα πλάνα. Η άσκηση στην Ελλάδα έφερε κοντά Κατάρ, Ισραήλ και ΝΑΤΟ για πρώτη φορά! […]

Ενόσω οι ασκήσεις αυτές γίνονταν στην Ελλάδα, σημειώθηκαν και άλλες εξελίξεις. Το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αναγνώρισαν την ‘ΕΚΔΝΚ’ ως «Κυπριακή Δημοκρατία» και διόρισαν Πρέσβεις. Το AKP δεν είπε λέξη, υπήρξε μόνο μια συμβολική αντίδραση. […]

Το AKP, που κυβερνά την Τουρκία επί 23 χρόνια, δεν κατάφερε να αναγνωρίσει την ‘ΤΔΒΚ’ ούτε μία χώρα. Επιπλέον, έκλεισε τα μάτια στην ενίσχυση του κρατικού καθεστώτος της ‘ΕΚΔΝΚ’. Στο εσωτερικό, όμως, διαδίδει το ψέμα ότι είναι «πρωταγωνιστής».

Το AKP σχεδιάζει να ‘δώσει’ την Κύπρο και να χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου που θα πάρει σε αντάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει την οικονομική κρίση και να πληρώσει τους υποστηρικτές του. Με αυτόν τον τρόπο, παρασύρει την Τουρκία σε μια αυταρχική δομή.

Σας προειδοποιώ ξανά: Το τουρκικό έθνος δεν θέλει το ΑΚΡ. Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη, μείνετε μακριά από κινήσεις που θα καταστρέψουν τη γεωπολιτική ασφάλεια της χώρας. Τα σχέδια καταστροφής της αντιπολίτευσης και μετάβασης σε ένα αυταρχικό καθεστώς δεν θα ευοδωθούν. Αυτοί που τα υπηρετούν θα λογοδοτήσουν ενώπιον λαού και δικαιοσύνης.

ε/φ Türkiye: «Η ΤΟΚΙ θα τερματίσει την κατοχή στην Κύπρο» στο πρωτοσέλιδο της έκδοσης αναφέρονται τα εξής: Όταν αποκαλύφθηκε ότι Ισραηλινοί και Έλληνες υπήκοοι αγόραζαν σπίτια και γη στην ‘ΤΔΒΚ’, η Άγκυρα πήρε τον έλεγχο της κατάστασης. Η TOKİ θα χτίσει δημόσιες κατοικίες και θα αυξήσει τον τουρκικό πληθυσμό στο νησί, οι ψηφιακοί τίτλοι ιδιοκτησίας θα προσαρμοστούν στην διοίκηση της ‘ΤΔΒΚ’ και τα αρχεία θα προστατεύονται.

Η επενδυτική κίνηση που ανακοίνωσε ο Murat Kurum δείχνει ότι η Τουρκία βαθαίνει την επιρροή της στο νησί, όχι μόνο στρατιωτικά και διπλωματικά αλλά και στους τομείς του πολεοδομικού σχεδιασμού, της ψηφιοποίησης και των περιβαλλοντικών πολιτικών. Η υλοποίηση τουρκικών έργων είναι στρατηγικής σημασίας στην ‘ΤΔΒΚ’, όπου ξένοι επενδυτές, ιδιαίτερα Ισραηλινοί και Έλληνες, αγοράζουν γη και κατοικίες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Murat Kurum έκανε σημαντικές δηλώσεις στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (‘ΤΔΒΚ’). Ανακοίνωσε ότι η ‘ΤΔΒΚ’ θα αναδιαμορφωθεί τόσο με έργα υποδομής όσο και με κατασκευαστικά έργα. Αυτή η επενδυτική κίνηση προς την Κύπρο, η οποία έχει προσελκύσει την προσοχή τόσο των παγκόσμιων όσο και των περιφερειακών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, θεωρείται όχι μόνο οικονομικό αλλά και στρατηγικό βήμα. Τα έργα που θα υλοποιηθούν με την εμπειρία της Τουρκίας θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της ‘ΤΔΒΚ’, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρή ζήτηση για το νησί, ιδιαίτερα από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις χώρες της Ε.Ε. Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι αλλοδαποί αγόραζαν γη και κατοικίες. Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμο να αυξηθεί ο τουρκικός πληθυσμός στην ΤΔΒΚ. Η Τουρκία θεωρεί τη δραστηριότητά της στην Κύπρο ζήτημα ασφάλειας. Η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου’ ως πλήρους μέλους έθεσε σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία.

Η συνεργασία Ελλάδας και ‘Νότιας Κύπρου’ στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας με το Ισραήλ και ορισμένες χώρες της ΕΕ απειλούν επίσης τη στρατηγική ισορροπία της Τουρκίας στην περιοχή. Η αύξηση του τουρκικού πληθυσμού στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ δεν έχει μόνο δημογραφική αλλά και πολιτική σημασία. Η ισχυρή τουρκική παρουσία στην Κύπρο ενισχύει τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση της τουρκικής πλευράς σε σενάρια διακοινοτικής διευθέτησης.

Συμπερασματικά, η μεγάλη στεγαστική πρωτοβουλία του TOKI στην ‘ΤΔΒΚ’ δεν είναι απλώς ένα κατασκευαστικό έργο, είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας πολυδιάστατης στρατηγικής που ενισχύει τις σχέσεις Τουρκίας-‘ΤΔΒΚ’, βελτιώνει την ευημερία των πολιτών και ενισχύει την τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Aydınlık προβάλλει εκ νέου το ‘ζητούμενο’ υπογραφής Συμφωνίας θαλάσσιων δικαιοδοσιών Τουρκίας –
«Yaycı:
Μια Συμφωνία που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’» –#Συζητείται μια πιθανή συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Μιλώντας στην Aydınlık, ο απόστρατος αντιναύαρχος Cihat Yaycı είπε: «Αυτή η συμφωνία θα δώσει στη Συρία 12,5% περισσότερη θαλάσσια έκταση, δηλαδή 9.779 τ.χλμ. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, αποτρέπει έτσι τις προσπάθειες σφετερισμού εκ μέρους της ‘ΕΚΔΝΚ’ και παγιώνει τα σύνορα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ μεταξύ Κόλπου Αλεξανδρέττας και Συρίας.

Το εκτενές δημοσίευμα συνεχίζεται στο εσωτερικό της έκδοσης, με τίτλο «Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Τουρκίας – Συρίας: Η Γαλάζια Πατρίδα ενισχύεται, η θαλάσσια δικαιοδοσία της Δαμασκού αυξάνεται»

Ο Yaycı επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί η ‘ΤΔΒΚ’ στη διαδικασία. Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ και η συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-‘Νότιας Κύπρου’, που προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας με διάφορα σχέδια και ενέργειες, επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν τη γραμμή πολιορκίας μέχρι τις συριακές ακτές. Η υποστήριξη της Γαλλίας σε αυτή τη συμμαχία τις τελευταίες εβδομάδες και η άφιξη γαλλικών και αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή δείχνουν την αποφασιστικότητα της Δύσης να χρησιμοποιήσει όπλα.

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου’ συναντήθηκε με τη Μεταβατική Κυβέρνηση της Συρίας στη Δαμασκό στις 20 Φεβρουαρίου 2025 και έκανε δήλωση, αναφερόμενος στο «Δίκαιο της θάλασσας» και την «Κύπρο». Εκ μέρους της ‘ΕΚΔΝΚ’ αναφέρθηκε επίσης ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος στο θέμα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δείχνοντας στη Δαμασκό ένα ραβδί κάτω από το ’δώρο’.

Η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη. Στις 24 Δεκεμβρίου 2024, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloğlu ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Συρία.

Ο απόστρατος υποναύαρχος Cihat Yaycı αναλύει τα οφέλη μιας πιθανής τέτοιας συμφωνίας. Ο Yaycı τονίζει ότι αυτή θα προστατεύσει τόσο τα οικονομικά συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα ασφάλειας των δύο χωρών. Ο Yaycı επισημαίνει ότι με αυτήν τη συμφωνία η Τουρκία θα ενισχύσει επίσης τα σύνορά της στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και τονίζει ότι η ένταξη της ‘ΤΔΒΚ’ στη διαδικασία θα είναι μεγάλο κέρδος.

Υπενθυμίζοντας ότι η Συρία δεν έχει συνάψει καμία διεθνή συμφωνία σε αυτόν τον τομέα, παρά το όριο των 200 μιλίων που κοινοποίησε στον ΟΗΕ το 2003, ο Yaycı δηλώνει: «Η Συρία δεν έχει διευκρινίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της μέχρι στιγμής. Ωστόσο, παραβίασε την τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία με τους διαγωνισμούς πετρελαίου που διοργάνωσε το 2011». Τονίζοντας ότι οι άδειες της Τουρκίας που χορηγήθηκαν στην TPAO το 2012 και η επιστολή για την υφαλοκρηπίδα που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ το 2018 ‘αποκάλυψαν’ αυτές τις παρανομίες, ο Yaycı δήλωσε: «Μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα άλλαζε το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οριοθέτηση θα πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές «μη περιορισμού» και «υπεροχής της γεωγραφίας»: «Το ακρωτήριο Καρπασίας δεν μπορεί να κόψει τον δρόμο ούτε για την Τουρκία ούτε για τη Συρία. Επομένως, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ‘αρχή του περιορισμού’ και το ακρωτήριο να περιβάλλεται από χωρικά ύδατα». «Μια τέτοια συμφωνία θα ακύρωνε τη λεγόμενη διακήρυξη ΑΟΖ της ‘ΕΚΔΝΚ’», τονίζει επίσης ο Yaycı, προσθέτοντας ότι […] εφόσον η ‘ΤΔΒΚ’ συμπεριληφθεί στη διαδικασία, «θα ανοίξει επίσης ο δρόμος προς την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ και τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ θα καταγραφούν σε διεθνές επίπεδο».

Η Kaja Kallas, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan της υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Συρία. Η Kallas δήλωσε στον ελληνικό Τύπο, μετά τη συνάντησή τους στο Ριάντ, στις 24 Ιανουαρίου, ότι «ο Fidan είπε πως δεν είχε τέτοια πρόθεση και ότι αυτό ήταν απλώς αβάσιμες φήμες.

Δεν έχω κανένα λόγο να μην εμπιστεύομαι τα λόγια του». Τότε, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο απόστρατος υποναύαρχος Cihat Yaycı ζήτησε από το υπουργείο να αρνηθεί ρητά αυτόν τον ισχυρισμό. «Περιμένω από το Υπουργείο Εξωτερικών να αρνηθεί αυτόν τον ισχυρισμό, και αν όχι, αναμένω τη λεπτομερή αιτιολόγησή του όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», δηλώνει ο Yaycı.

Το ενδεχόμενο συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έχει θορυβήσει την Αθήνα. Η Ελληνική Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν ένα τέτοιο βήμα ως «αντίθετο με το διεθνές δίκαιο» και «επικίνδυνο για την περιοχή».

Ο Έλληνας Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα με τη Συρία θα ήταν «ένα εφιαλτικό σενάριο για τον Ελληνισμό», υπενθυμίζοντας τη συμφωνία της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2019 με τη Λιβύη. […] Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Δεν θα ανεχτούμε την επέκταση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Συρίας». Την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος της Ε/Κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχτεί τη δημιουργία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx