Τουρκικό ΥΠΕΞ για ελληνοτουρκικά: Όλα καλά, όμως δεν θα υπονομευθούν οι Τουρκοκύπριοι

Τουρκικό ΥΠΕΞ για ελληνοτουρκικά: Όλα καλά, όμως δεν θα υπονομευθούν οι Τουρκοκύπριοι

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί κατά την ενημέρωση Τύπου προς Τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην επίσκεψη Μητσοτάκη, στην πορεία της βίζας στα ελληνικά νησιά αλλά και στον πολιτικό διάλογο των πρέσβεων. Ρωτήθηκε αν του κακοφάνηκε που η βοήθεια προς την Γάζα έφυγε από ελληνοκυπριακό λιμάνι.

Ο κ. Κετσελί είπε ότι η συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της πρέσβυ Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Συζητήθηκαν ο προγραμματισμός επαφών και επισκέψεων υψηλού επιπέδου (όπως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο), θέματα που αφορούν στο Αιγαίο, η κατάσταση των μειονοτήτων, οι προξενικές σχέσεις, η παράνομη μετανάστευση και η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αμοιβαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η συνεργασία για υποστήριξη αμοιβαία των υποψηφιοτήτων της κάθε χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των Αθηνών για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία» που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, θα πρέπει να αποφεύγονται λόγοι και ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση.

Ο κ. Κετσελί δήλωσε ότι συζητήθηκε κυρίως η θετική ατζέντα, όπως η πορεία των προετοιμασιών για την εφαρμογή της χορήγησης βίζας για τουριστικές επισκέψεις Τούρκων πολιτών σε 10 ελληνικά νησιά.

Υπενθύμισε ότι στη συνάντηση της Αθήνας επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Τούρκου προέδρου. «Οι εργασίες για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο συνεχίζονται. Πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, προβλέπεται μια σειρά άλλων επισκέψεων, οι οποίες θα χρησιμεύσουν και ως προετοιμασία για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού» ανέφερε ο κ. Κετσελί.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συναντηθούν στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ, για την εφαρμογή ενός σχεδίου από κοινού δράσης με θετική ατζέντα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η επόμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου. Ανέφερε επισης, ότι προβλέπεται η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Σχετικά με τη βοήθεια στη Γάζα που παρέχεται μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας (από τη Λάρνακα), απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Κετσελί είπε: «Ο συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου είναι οι αρχές των Τουρκοκυπρίων. Ως εκ τούτου, θα κάνουν εκείνοι τα απαραίτητα σχόλια σε αυτό το θέμα. Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά είναι ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε να θιγούν επ΄ουδενί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Οντζού Κετσελί μίλησε και για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις ΗΠΑ και είπε: «Λάβαμε κάποια θετικά μηνύματα στη Γερουσία σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία. Ήταν μια επίσκεψη με θετικό αποτύπωμα για εμάς». Ο Κετσελί εξήγγειλε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένας τακτικός μηχανισμός προσωπικών διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Μεταφέραμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εν λόγω ομάδας εργασίας, συζητήθηκε επίσης το θέμα της καταπολέμησης της DAESH και συμφωνήθηκε να πραγματοποιούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά το επόμενο διάστημα», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Ιμπραήμ Καλίν θα μεταβούν αύριο στη Βαγδάτη για συνομιλίες συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Ονζτού Κετσελί. Θα τεθούν όμως και θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

Στο μεταξύ, έχει εξαγγελθεί ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί επισήμως το Ιράκ στα τέλη Απριλίου –η τελευταία επίσκεψη ήταν πριν από 12 χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι