Τούρκος ΥΠΕΞ: Καλές σχέσεις, αλλά το βλέμμα μας είναι στη μειονότητα… των Δωδεκανήσων

Τουρκικός ιμπεριαλισμός και στις μυστικές υπηρεσίες, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Μειονότητα και στα Δωδεκάνησα βλέπει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, αναφέρθηκε στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής για τη νέα χρονιά. Το θέμα που προέταξε ήταν η Λιβύη, δευτερο η Κύπρος και τέλος η Ελλάδα, όπου αναφέρθηκε σε μειονότητα “ομογενών του” όχι μόνον της Θράκης, αλλά και των Δωδεκανήσων!

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου μας ήταν μια απτή απόδειξη αυτής της επιθυμίας μας. Με κάθε ευκαιρία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα», είπε ο Φιντάν, χωρίς να αναφερθεί περισσότερο στο τι εννοεί ως προς τα Δωδεκάνησα.

Για την Λιβύη είπε ότι «η κύρια προτεραιότητά μας είναι να διαφυλάξουμε την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας και να αποτρέψουμε την εκ νέου εμπλοκή της σε συγκρούσεις. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το διάλογό μας με όλα τα μέρη της ανατολικής, δυτικής και νότιας Λιβύης», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προαναγγέλλοντας και την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Βεγγάζη στο εγγύς μέλλον.

Για το Κυπριακό είπε: «Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης, καθώς αποτελεί εθνική μας υπόθεση, και να είναι στα πλαίσια του ρεαλισμού και του τι ισχύει σήμερα στο νησί. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών, αν δεν εξισωθεί το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες», δήλωσε.

Αναφέρθηκε και στα Βαλκάνια, λέγοντας «βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μια περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού. Οι ιστορικοί και ανθρώπινοι δεσμοί μεταξύ μας είναι από τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους φορείς στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους σταθερούς δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια», ανέφερε.

Για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο κατηγόρησε εμμέσως τις ΗΠΑ για «στήριξη εχθρών της Τουρκίας». Είπε ότι η Τουρκία εξετάζει «τις πολιτικές που εφαρμόζονται από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, την υποστήριξη που παρέχεται στο PKK-YPG στη Συρία και τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς όλα αυτά δημιουργούν μια αντίφαση. Αυτή η αντίφαση υπονομεύει και την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ», είπε.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «είμαστε προσηλωμένοι στην ένταξη, αλλά εξαρτάται από την Ευρώπη. Είναι απαραίτητο ορισμένα μέλη της ΕΕ να εγκαταλείψουν την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που απορρέει από κοντόφθαλμους υπολογισμούς ιδιοτελούς συμφέροντος. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν κάνει για την Τουρκία τα ενθαρρυντικά βήματα που κάνει για άλλες υποψήφιες χώρες. Πιστεύω ότι, αν η ΕΕ λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», ανέφερε.

«Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως ανταγωνιστή και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφάλειας, οδηγεί τη χώρα μας στο να αναπτύσσει περισσότερες δυνατότητες και εναλλακτικές στρατηγικές. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς, αλλά έχει καταστεί ανάγκη για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας», υπογράμμισε ο Φιντάν, αναφερόμενος έμμεσα στις καλές σχέσεις με την Ρωσία και το Ιράν, ο πρόεδρος του οποίου θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι