Τούρκος υπουργός: Σημαντική για το διεθνές κύρος της Τουρκίας η Σχολή της Χάλκης

Τούρκος υπουργός: Σημαντική για το διεθνές κύρος της Τουρκίας η Σχολή της Χάλκης

Σημαντική χαρακτήρισε για το διεθνές κύρος της Τουρκίας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τις σχετικές δηλώσεις του κ. Τεκίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

«Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο κ. πρόεδρος, μας ζητήσει να εκπονήσουμε μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε έκθεση. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντήθηκα με τους εκπροσώπους. Προσωπικά, πιστεύω ότι το θέμα είναι σημαντικό για το διεθνές κύρος της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό από την άποψη των δημοκρατικών αρχών του κοσμικού κράτους. Προσωπική μου άποψη. Εν τέλει, όποια πολιτική απόφαση και αν ληφθεί, την εφαρμόζουμε. Προς το παρόν, θα ετοιμάσουμε μια περίληψη για το θέμα αυτό από το 1844, από την ημερομηνία της ίδρυσής της μέχρι την ημερομηνία που έκλεισε. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να επαναλειτουργήσει ή όχι και εάν μπορεί να ανοίξει σύμφωνα με τους νόμους».

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας είχε κάνει και προ ημερών δηλώσεις για το ίδιο θέμα. Σε συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, στις 3 Ιουνίου, είχε πει ότι γίνονται ενέργειες όσον αφορά τη δυνατότητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή και όλα εξαρτώνται από την απόφαση που θα ληφθεί από όσους διαχειρίζονται την τουρκική εξωτερική πολιτική και από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος είχε δηλώσει και τότε ότι προσωπικά θα ήθελε να δει «ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο επειδή θα προβάλει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την εφαρμογή της κοσμικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι