VIDEO

“Σας βολεύει απόψε;” – Τούρκος κωμικός τρολάρει το Ιράν για την επίθεση!

“Σας βολεύει απόψε;” – Τούρκος κωμικός τρολάρει το Ιράν για την επίθεση!

Μετά το «ιρανικό θέατρο» των τουρκικών πρωτοσέλιδων σήμερα, viral έχει γίνει το βίντεο του Τούρκου κωμικού, Μουράτ Γκεντς, που κάνει πλάκα με την προσχεδιασμένη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. «Βρε αγόρι μου, δεν σου είπα να μη βγάλεις την ατομική βόμβα; Βάλ’ την ξανά πίσω. Αλό; Ναι, βγάλ’ την. Ισραήλ εκεί; Γεια σας, εδώ Ιράν. Αύριο το βράδυ, αν είστε ελεύθεροι, θα σας επιτεθούμε με drones….», λέει ο κωμικός, παριστάνοντας τον εκπρόσωπο του Ιράν.

Ο γνωστός στην Τουρκίαα κωμικός διακωμωδεί μια επίθεση που έγινε για το θεαθήναι και που φαίνεται ότι γνώριζαν σε επαρκείς λεπτομέρειες ακόμα και οι Ισραηλινοί. Εν γένει στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα χλευάσθηκε “ο πόλεμος του Ιράν”. Ο Μουράτ Γκεντς στο βίντεο με τίτλο “Να πώς πολεμάει το Ιράν” λέει:

«Αλό, Ισραήλ εκεί; Αλό, από Ιράν σας παίρνω. Αύριο το απόγευμα, εάν είστε εύκαιροι, θα εξαπολύσουμε επίθεση με drone εναντίον σας. Σας παρακαλώ, είναι η σειρά μας.

»Να πούμε κατά τις 6:00 μ.μ. καλά είναι; Α, στις 8:00 μ.μ. Δεν γίνεται. Έχουμε κάτι με τη Συρία στις 8:00 μ.μ. Αν είστε διαθέσιμοι στις 6:.00 καλώς, θα κάνουμε κάτι και μετά θα πάμε στη Συρία. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε άλλη μέρα… Μισό λεπτό να ρωτήσω (σ.σ. απευθύνεται σε κάποιον συνεργάτη του υποτίθεται)

»Κύριε, έχω στο τηλέφωνο και το Ισραήλ. Με ενημερώνετε πολύ αργά, λέει, δεν γίνονται έτσι οι δουλειές. Θέλει μια προετοιμασία το πράμα. Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση στο Λίβανο για τις 6 μ.μ. Συμφωνήσαμε να πετάξουμε ένα χάρτινο αεροπλανάκι. Α,μπορείτε τελικά να το ρυθμίσετε; Ωραία, κάτι φωτεινό και διασκεδαστικό θα έχουμε τότε».

Όμως πέρα από τα αστεία για το θέμα αυτό, υπάρχει και η εκδοχή που δίνει σήμερα αρθρογράφος του Haber7 και που εξηγεί για ποιο λόγο κατά τη γνώμη στήθηκε αυτή η παράσταση -ένα θέατρο που τελικά εξυπηρετούσε κυρίως το Ισραήλ και άλλους παράγοντες της περιοχής, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος Ισμαήλ Οζ.

Γράφει: «Τι είδαμε το περασμένο Σαββατόβραδο; Για να δώσουμε την απάντηση που πρέπει, χρειάζεται να ρίξουμε μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία των σχέσεων του Ιράν, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και έτσι θα δούμε το θέμα υπό το σωστό πρίσμα. Μπορείς να δεις ποιος κρατάει την περιοχή σε διαρκή ένταση και ποιος βγαίνει κερδισμένος, αλλά και τη συμπαιγνία.

»Όσοι ξέρουν καλά το Ιράν, βλέπουν καθαρά ότι οι μουσουλμανικές χώρες και όχι το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ αποτελούν το βασικό πρόβλημα της περιοχής.

»Βλέπουμε ουσιαστικά μια νέα έκδοση στρατηγικής κινουμένων σχεδίων όπου το Ιράν έχει καταστρέψει το Ισραήλ αμέτρητες φορές.

»Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είπε: «Μας τηλεφώνησαν οι Ιρανοί και είπαν, “πρέπει να ρίξουμε καμιά βόμβα, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή”. Πρέπει να σώσουν την αξιοπρέπειά τους είπανε. Και πρόσθεσαν ότι θα εκτοξεύσουν μερικούς πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους, “αλλά μην ανησυχείτε, κανένας από αυτούς δεν θα χτυπήσει βάσεις”». Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους.

»Δεν υπάρχει εξίσωση όπου να κερδίζει και το Ιράν, και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Και ο λόγος είναι ότι οι μεταξύ τους συγκρούσεις τύπου «Ψυχρού Πολέμου» καθορίζουν τις περιοχές κυριαρχίας των ενδιαφερομένων μερών. Ενώ οι ΗΠΑ συγκαλύπτουν τις ενέργειές τους στη Μέση Ανατολή με μανδύα νομιμότητας, λέγοντας ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ είναι η προτεραιότητά μας» και χρησιμοποιούν ως παράγοντα την ιρανική απειλή, το Ιράν απολαμβάνει την κυριαρχία της σιιτικής ημισελήνου και κρατάει τους σεχταριστές στο πλευρό του.

»Χάρη σε αυτό το θέατρο που παρακολουθούμε, όλοι φαίνεται να έχουν ούριο άνεμο για τα δικά του πανιά ο καθένας. Ομως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιο κερδισμένος από τους τρεις, είναι το Ισραήλ. Με την επίθεση του Ιράν, το Ισραήλ αυτομάτως ξανακέρδισε όσους είχε χάσει μετά από τόσους μήνες αντιδράσεων στις ενέργειές του στη Γάζα.

»Η παράσταση του Ιράν δεν πείθει πλέον κανέναν, εκτός από κάποιους Ιρανούς των οποίων το μυαλό έχει επηρεαστεί πολύ βαθιά από όλα αυτά.

»Η κρίση της αλήθειας είναι πάντα κρίση της κοινωνίας. Μια κοινωνία από την οποία αφαιρείς την επαφή με την αλήθεια, διαλύεται αυτομάτως. Είναι πραγματικά μυστήριο για πόσον καιρό  ακόμα θα μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν την κατάσταση η ιρανική κοινωνία, που έχει αποχαυνωθεί με τους θεατρινισμούς  και την οποία στερούν από τη γνώση της αλήθειας.

»Και νομίζω ότι εδώ ελλοχεύει ο πραγματικός κίνδυνος για όσους κυβερνούν το Ιράν. Τελικά, με αυτή τη θεατρική παράσταση, το Ιράν παρείχε στο Ισραήλ το “αίμα” που αναζητούσε και έριξε λάδι στη φωτιά της σφαγής στη Γάζα -φωτιά που τρεμόσβηνε.

»Για να καλύψουν αυτή την αλήθεια, προβάλλουν αναρτήσεις ενισχυμένες με στίχους από το Κοράνι και φωτογραφίες παιδιών από τη Γάζα. Ωστόσο, τίποτα από όσα συνέβησαν μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – ούτε τώρα ούτε παλιότερα – δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μέρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. Τα θεμέλια αυτής της αλήθειας δεν βασίζονται μόνο σε ιστορικές ρίζες αλλά και σε πεποιθήσεις και αρχές. Η αλήθεια ξεκάθαρα είναι ότι είδαμε την πρώτη πράξη από μία ιρανική θεατρική παράσταση. Τα ξαναλέμε στην δεύτερη πράξη… »

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι