Τους 19 έφθασαν οι νεκροί από την σκοτεινή ως προς τα κίνητρα τρομοκρατική επίθεση στο Νταγκεστάν

Τις ΗΠΑ κατηγορεί η Ρωσία για την επίθεση στην Κριμαία – Τί λέει η Μόσχα για το μακελειό στο Νταγκεστάν

Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας (NAK) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ομόσπονδη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, μετά τις επιθέσεις κατά ορθόδοξων εκκλησιών και μιας συναγωγής που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άτομα.

«Μετά την εξουδετέρωση των απειλών για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, αποφασίστηκε να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση» από τις 08:15 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση της προαναφερομένης Επιτροπής.

Ένας από τους έξι τρομοκράτες που φέρονται να σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά ήταν προηγουμένως επικεφαλής του τοπικού κλάδου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος “Справедливой России-За Правду” (Δίκαιη Ρωσία-Για την Αλήθεια) όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του συγκεκριμένου κόμματος στο RIA Novosti. «Ο Ali Zakarigaev ήταν ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής του κόμματος στην περιοχή Sergokalinsky και παραιτήθηκε πριν από δύο χρόνια από πρόεδρος, αλλά παρέμενε μέλος» είπε η Zurida Valeeva, η οποία προσέθεσε ότι σήμερα τον διέγραψαν. Ο Zakarigaev πάντως ήταν ήδη νεκρός όταν διεγράφη.

Ο Zagarogaev ήταν ανιψιός του περιφερειάρχη της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι του Νταγκεστάν, του Μαγκομέντ Ομάροφ, του οποίου σκοτώθηκαν επίσης οι δυο γιοι στη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση. Χθες το βράδυ, η τοπική επιτροπή του κόμματος Единая Россия (Ενωμένη Ρωσία, κόμμα που στηρίζει τον Πούτιν και κατά συνέπεια είναι άγνωστο γιατί είχε στους κόλπους του τον Ομάροφ εξαρχής) ανακοίνωσε τη διαγραφή του Ομάροφ από το κόμμα. Ο ίδιος έχει ήδη συλληφθεί και ανακρίνεται.

Το χρονικό

Ένοπλοι επιτέθηκαν χθες, Κυριακή, σε δύο διαφορετικές πόλεις αλλά και σε ένα χωριό, σε ορθόδοξες εκκλησίες και μια συναγωγή στο Νταγκεστάν, σκοτώνοντας έναν 66χρονο ιερέα ορθόδοξης εκκλησίας, τουλάχιστον 15 αστυνομικούς και έναν πολίτη. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, σκοτώθηκαν 15 αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 18 θύματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατσκαλά και στην πόλη Ντερμπέντ ενώ ένοπλος πυροβόλησε κατά αστυνομικών και σε ένα χωριό.

Ο ηγέτης του Νταγκεστάν Σεργκέι Μέλικοφ σε βίντεο που ανήρτησε στη διάρκεια της νύχτας στην πλατφόρμα Telegram ανέφερε:

«Πάνω από 15 αστυνομικοί έπεσαν θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ προστάτευσαν τους άμαχους κατοίκους με τίμημα τη ζωή τους».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν. Το πρακτορείο TASS, ωστόσο, μετέδωσε ότι οι δράστες ήταν μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης». «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο ηγέτης της δημοκρατίας του Νταγκεστάν, χωρίς όμως να δώσει ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης. Έξι εκ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Το Νταγκεστάν στην Κασπία, στον βόρειο Καύκασο, είναι μια μικρή χώρα με 3 εκατομμύρια κατοίκους, που όμως αν εξαιρέσει κάποιος το ότι μιλούν ρωσικά ως κοινή γλώσσα και ότι είναι οι περισσότεροι σουνίτες μουσουλμάνοι, αποτελούν ένα ιδιόμορφο μωσαϊκό εθνοτήτων. Ομιλούνται πάνω από 30 ιδιώματα, ενώ μόνον τα 14 έχουν γραπτή γλώσσα. Κάποιες γλώσσες προσεγγίζουν τα τουρκικά. Στη χώρα ζουν επισης λίγοι Αρμένιοι, ενώ οι Ρώσοι συνιστούν περίπου το 6% του πληθυσμού.

Η επαρχία στην οποία ηγείτο ο Ομάροφ, η Σεργκοκαλίνσκι, ειναι μια περιοχή ορεινή, με τους περισσότερους κατοίκους να απασχολούνται στην κτηνοτροφία και στη γεωργία -εν γένει στο Νταγκεστάν μόνον το 34% του πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα. Όσον αφορά την Σεργκοκαλίνσκι, με πληθυσμό περίπου 28.000, οι μουσουλμάνοι της είναι σουνίτες και γενικά θεωρούνται πιο φανατικοί πιστοί από άλλους κατοίκους της χώρας.  Εντούτοις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα κίνητρα ήταν τζιχαντιστικά και εξετάζονται πολλά σενάρια για τα κίνητρα του Ομάροφ.

 

Πηγή: RiaNovosti και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι