Τοξικό και αντιπαθή χαρακτηρίζει τον Μακρόν το Politico

Τοξικό και αντιπαθή χαρακτηρίζει τον Μακρόν το Politico

Το αμερικανικό ενημερωτικό μέσο Politico, που έχει και ευρωπαϊκό κλάδο, σε  σημερινό του άρθρο με τίτλο «Είναι πολύ τοξικός ο Μακρόν για να νικήσει;», αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος στο εξωτερικό μπορεί να δίνει σε κάποιους την εντύπωση του γεμάτου αυτοπεποίθηση πολιτικού, αλλά στη Γαλλία τον βλέπουν πολλοί ως βαρίδι και εμπόδιο για τη νίκη έναντι της Λε Πεν.

Να αναφέρουμε παρενθετικά, ότι οι ΗΠΑ και τα ενημερωτικά μέσα που πρόσκεινται σε αυτές, εν μέρει θεωρούν τον Μακρον αντιαμερικανό και υπέρμαχο μιας ισχυρής Ευρώπης που δεν θα έχει ανάγκη τις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά στο θέμα της Ουκρανίας ο Μακρόν συμπλέει απολύτως με τις ΗΠΑ και είναι τρόπον τινά “βασιλικότερος του βασιλέως”, οι Αμερικανοί ενοχλούνται από την αμετροέπεια του Μακρόν, και φοβούνται ότι αυτή μπορεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδιά τους στην Ευρώπη.

Το Politico γράφει ότι «στον απόηχο της απόφασης – βόμβας του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία μετά την βαριά ήττα του στις ευρωεκλογές 2024, οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην καταστροφή χωρίς φταίνε οι ίδιοι σε τίποτα».

«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Μακρόν στις δικές μου προεκλογικός αφίσες, αυτό μπορώ να σας το πω από τώρα με βεβαιότητα», δήλωσε στο Politico βουλευτής που ανήκει στο συνασπισμό του Γάλλου προέδρου, προσθέτοντας ότι «στο προεδρικό δεν έχουν καταλάβει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στη Γαλλία κατά του προέδρου».

«Στις ευρωεκλογές ο Μακρόν είδε το κόμμα του να συντρίβεται από την Μαρίν Λε Πεν και η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική δίνη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως υπερόπτη και αυταρχικό, και ως αλεξικέραυνο για τα αισθήματα που τρέφει ο λαός κατά των ελίτ -αισθήματα που έχουν ενταθεί λόγω πολλών κρίσεων, όπως η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων αλλά και η πανδημία του κορονοϊού, καθώς και το συνταξιοδοτικό. Η απροθυμία του να αλλάξει πορεία παρά τις διαμαρτυρίες, ενίσχυσε την άποψη ότι δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας ενώ ο τόνος του ίσως ηχεί αλαζονικός και ελιτίστικος», γράφει το Politico.

Και συνεχίζει:  «Την περασμένη Κυριακή, τα αισθήματα των Γάλλων εκφράσθηκαν στην κάλπη. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση τερμάτισε πρώτη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Γαλλία με 31,4% – υπερδιπλάσιο από το 14,6% που έλαβε το κόμμα του Μακρόν. Μια έρευνα που διεξήχθη την ημέρα της ψηφοφορίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι είχαν έναν βασικό στόχο: Να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση.

»Ως απάντηση στην ήττα, ο Μακρόν συγκλόνισε την Ευρώπη διαλύοντας αστραπιαία το γαλλικό κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας νέες εθνικές εκλογές για να δείξει ότι έχει εκείνος την πρωτοβουλία και να “φιμώσει την ακροδεξιά”. Οι εκλογές αυτές όμως απειλούν με αναστάτωση όχι μόνον την Γαλλία, αλλά μπορεί να τινάξουν στον αέρα την ευρωπαϊκή πολιτική σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να μπαίνει στο τρίτο έτος.

»Αυτή τη στιγμή μέλη του κόμματός του τον θεωρούν βλαβερό στην προσωπική τους προεκλογική  εκστρατεία, αλλά -το κυριότερο- τον βλέπουν ως ανεξέλεγκτο άτομο που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και που τρέφει αυταπάτες για το πόσο “μετράει” ο ίδιος.

»Ενώ ο Μακρόν βλέπει τις πρόωρες εκλογές ως τον μόνο τρόπο να αναχαιτίσει την ακροδεξιά παλίρροια και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων στο πλευρό του, στο ίδιο του το στρατόπεδο φοβώνται ότι θα μπορούσε να συμβεί το ακριβώς αντίθετο.

»Ο Mathieu Gallard, ερευνητής στην Ipsos, είπε ότι «θα είναι πολύ ριψοκίνδυνο αν ο πρόεδρος βάλει τον εαυτό του μπροστά. Πιστεύω ότι το σίγουρο είναι ότι αν εμπλακεί, θα κινητοποιήσει τελικά τον κόσμο εναντίον του».

»Οι πρώιμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε για άλλη μια φορά να ηττηθεί οικτρά στις βουλευτικές εκλογές. Αναδύεται μια πραγματική προοπτική, ότι ο προεδρικός συνασπισμός θα μπορούσε ακόμη και να υποβιβαστεί σε τρίτη δύναμη, με μικρότερο ποσοστό από την Λε Πεν αλλά ενδεχομένως και από την αριστερά.

»Για πολλούς συμμάχους και πρώην υποστηρικτές του Μακρόν, η εξαιρετική αυτοπεποίθηση του Γάλλου Προέδρου έχει μετατραπεί πλέον σε άρνηση της πραγματικότητας που τον κάνει να εθελοτυφλεί στην αντιπάθεια που προκαλεί. Η απόφαση να καταφύγει άμεσα στις κάλπες είναι «η παραληρηματική πράξη ενός ανθρώπου που βγήκε νοκ άουτ στο ριγκ», είπε ένα πρώην στέλεχος της Προεδρίας.

»Οι εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού που στηρίζει τον Μακρόν είναι τέτοιες που τα πιο σημαντικά στελέχη τον καλούν να κάνει ένα βήμα πίσω. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, βασικός σύμμαχος και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Μακρόν, βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει το μήνυμα ότι ο Μακρόν «δεν πρέπει να εμπλακεί πολύ στην εκστρατεία», σύμφωνα με κεντρώο βουλευτή.

“Απομακρονοποίηση”

»Ο Μπαϊρού έχει συζητήσει με βουλευτές ακόμη και για μια αναγκαία «απομακρονοποίηση», σύμφωνα με βουλευτή, ο οποίος, όπως και άλλοι που μίλησαν στο Politico, έθεσε τον όρο να μην αναφερθεί το όνομά του “για να πει τα πράγματα ως έχουν”.

»Σύμβουλος βουλευτή του κόμματος του Μακρόν, είπε χαρακτηριστικά: “Όσο ανοίγει το στόμα του, τόσο περισσότερη ζημιά μας κάνει και το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις”. Αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου αλλαγή της δυναμικής του συγκεκριμένου κόμματος. Το κόμμα του Γάλλου προέδρου, το οποίο σημειωτέον αναδύθηκε σχεδόν από το πουθενά με εκείνον, έχει απορριφθεί εδώ και καιρό ως απλή ηχώ των λεγομένων από τον Μακρόν και ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα υπήρχε χωρίς εκείνον.

»Ενώ είναι συνηθισμένο για τους Γάλλους προέδρους να χάνουν την δημοτικότητά τους, ο Μακρόν έχει επιπλέον κατηγορηθεί για κακή διαχείριση μιας σειράς κρίσεων που τις προκάλεσε ο ίδιος. Οι περσινές διαμαρτυρίες για τις συντάξεις, στις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, δεν τον συγκίνησαν. Ο Μακρόν ουσιαστικά αγνόησε αυτές τις φωνές, χρησιμοποιώντας μια συνταγματική κερκόπορτα για να περάσει το νόμο χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

»Θεωρείται επίσης ευρέως ως πρόεδρος των πλουσίων και όχι ως άνθρωπος που προέρχεται από τον  λαό. Οι Γάλλοι θυμούνται ότι ήταν επενδυτικός τραπεζίτης πριν μπει στην πολιτική και ορισμένες από τις πολιτικές του σχετικά με τις φορολογικές περικοπές έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους δισεκατομμυριούχους μεγάλων επιχειρήσεων όπως ο Bernard Arnault, το αφεντικό της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο και ενός από τους πλουσιότερους. ανθρώπους στον πλανήτη.

»Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα με το στυλ που παρουσιάζεται ο ίδιος. Η ευγλωττία του μερικές φορές δεν λειτουργεί προς όφελός του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συχνά σαν δάσκαλος που κάνει μάθημα σε παιδάκια».

Το επικίνδυνο προσωπικό στοίχημα

«Είναι επικίνδυνο το στοίχημα του Μακρόν», συνεχίζει το Politico. «Παρά τους φόβους του κόμματός του, έχει τα δικά του σχέδια για την εκστρατεία των πρόωρων εκλογών. Την Τετάρτη αναμένεται να εκφωνήσει μια μεγάλη ομιλία για να δώσει τον τόνο στη μάχη του με την ακροδεξιά. Σύμφωνα με διάφορα γαλλικά μέσα, ο πρόεδρος σχεδιάζει να προκαλέσει στην ουσία κορεσμό με την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης, καθώς προγραμματίζει τρεις συνεντεύξεις την εβδομάδα.

»Ο ίδιος έχει πάρει το θέμα “πάνω του” και δηλώνει στο περιοδικό Figarο: «Πάω στη μάχη για να νικήσω». Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος: Ο πρόεδρος συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές που μόλις τελείωσαν με πανωλεθρία για το κόμμα του.

»Ο Mathieu Gallard της Ipsos λέει: «Η Αναγέννηση υπέστη συντριπτική ήττα παρά την έντονη συμμετοχή του προέδρου και του πρωθυπουργού του Γκάμπριελ Ατάλ στην εκστρατεία. Το διακύβευμα είναι ακόμα πιο μεγάλο αυτή τη φορά, καθώς μπορεί να δουμε κυβέρνηση της Λε Πεν για πρώτη φορά».

»Ο Μακρόν απολάμβανε συχνά να παίρνει ρίσκα κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Η άνοδός του στην εξουσία, από άσημος σύμβουλος έγινε υπουργός Οικονομίας και μετά Πρόεδρος. Είναι σαν ένα παραμύθι καλοτυχίας και τζόγου σε τυχερά παιχνίδια. Ομως εδώ υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Ο Μακρόν έχει υποστεί τώρα δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες —στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022 και ξανά την Κυριακή. Τώρα οδεύει πιθανόν σε άλλη μία»

Από την αυτοπεποίθηση σε παραλήρημα μεγαλείου

«Ο Gallard λέει ότι ο Μακρόν έχασε την αύρα που είχε το 2017 όταν εξελέγη για πρώτη φορά «και μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι δυσκολεύεται πολύ να ξεκαθαρίσει στον κόσμο που ακριβώς οδηγεί τη χώρα».

»Συμμετείχε στις ευρωπαϊκές εκλογές στο περιθώριο των εορτασμών της D Day μαζί με τον Ζελένσκι και τον Μπάιντεν. «Ήταν τόσο μεθυσμένος από τη δική του παρουσία στη διεθνή σκηνή, που προσγειώθηκε πολύ ανώμαλα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών», είπε το πρώην στέλεχος της προεδρίας.

»Ο Μακρόν τοποθετήθηκε στην ουσία με περιφρόνηση προς το αποτέλεσμα. Είπε: «Η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή πλειοψηφία, γαλήνη και αρμονία. Το να είσαι Γάλλος, κατά βάθος, σημαίνει να επιλέγεις να γράφεις ιστορία, όχι να σε οδηγεί αυτή», και διέλυσε την Εθνοσυνέλευση. Τι θα γίνει λοιπόν αν χάσει; Η ακροδεξιά θα γίνει η ηγέτιδα δύναμη στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας για πρώτη φορά. Ο προεδρικός συνασπισμός του Μακρόν θα ισοψηφήσει ίσως με το αριστερό μπλοκ. Δεκάδες βουλευτές του θα μπορούσαν να χάσουν τις έδρες τους. «Θα μας πετάξουν στο δρόμο για λάθη που έκανε εκείνος, όχι για δικά μας», είπε ένας σύμβουλος του κόμματος για την πιθανή νίκη της Λε Πεν.

Πηγή: Politico

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι