Τουρκία, Αλβανία και Κόσοβο μποϊκοτάρουν την βράβευση με Νόμπελ του Πέτερ Χάντκε

Τουρκία, Αλβανία και Κόσοβο μποϊκοτάρουν την βράβευση με Νόμπελ του Πέτερ Χάντκε

Η Τουρκία, η Αλβανία και το Κόσοβο ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα μποϊκοτάρουν τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, εξαιτίας της βράβευσης του Αυστριακού λογοτέχνη Πέτερ Χάντκε.

Η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να βραβεύσει τον Πέτερ Χάντκε έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων κριτικών, καθώς ο Αυστριακός συγγραφέας, κατά τη διάρκεια των πολέμων της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον τότε πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και είχε παραστεί στην κηδεία του.

Ο Τούρκος πρέσβης στη Σουηδία, ο Χακί Εμρέ Γουντ, είπε σήμερα στην Hurriyet ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει αύριο. Το Σάββατο, ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος κάλεσε την Σουηδική Ακαδημία να αλλάξει την απόφασή της να βραβεύσει τον Αυστριακό λογοτέχνη.

Νωρίτερα σήμερα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα εκπροσωπηθεί φέτος στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ εξαιτίας της βράβευσης του Χάντκε.

«Σε συνέχεια της αρχικής μας αντίδρασης, δώσαμε εντολή στον πρέσβη της Αλβανίας στη Σουηδία να μποϊκοτάρει την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον (Πέτερ) Χάντκε», έγραψε στο twitter και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ο Γκεντ Τσακάι. Μια εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την επίσημη στάση των Τιράνων.

Ο Χάντκε θα λάβει αύριο επίσης το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (935.000 δολάρια). Οι πρέσβεις όλων των χωρών στην Σουηδία είναι προσκεκλημένοι στην τελετή και στο επίσημο δείπνο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στη Στοκχόλμη, ο Αυστριακός λογοτέχνης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη στήριξή του στον Μιλόσεβιτς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι