Τουρκία: Καλή η συμφωνία για εκλογές στη Λιβύη, όμως ανησυχούμε…

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο ενέκριναν έναν μηχανισμό επιλογής των μελλοντικών ηγετών της χώρας για τη μετάβαση στις  εκλογές που προβλέπεται να γίνουν σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο.

Συμφώνησαν να αναγνωριστεί μια ενωτική εκτελεστική αρχή παρότι η χώρα παραμένει διχασμένη, χωρισμένη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από την Τουρκία, και στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, όπου εδρεύει το “Εθνικό Κοινοβούλιο” και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

«Η Τουρκία, η οποία αποδίδει σημασία στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Λιβύης, ελπίζει ότι η δομή της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ομως παρακολουθούμε με ανησυχία μια σταθερή στρατιωτική παρουσία και παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από παράνομους παράγοντες στη χώρα», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υιοθετεί μια εποικοδομητική προσέγγιση και να συνεργάζεται με αποφασιστικό τρόπο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», καταλήγει  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη επέτρεψε στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης να απωθήσουν τον Ιούνιο 2020 μια επίθεση που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 οι δυνάμεις του Χαφτάρ για να καταλάβουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.Ουσιαστικά οι Τούρκοι ανέτρεψαν την πορεία του εμφυλίου πολέμου που οδηγείτο σε νίκη του Χάφταρ.

Τα δύο στρατόπεδα πάντως συμφώνησαν τον Οκτώβριο σε κατάπαυση του πυρός και επανήλθαν στην οδό του διαλόγου με την ενθάρρυνση του ΟΗΕ. Ο διάλογος διεξάγεται στην Αίγυπτο, και εκεί οι εκπρόσωποι και των δυο πλευρών συμφώνησαν πριν από τις εκλογές να διοργανωθεί και ένα δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx