Τουρκικές παγίδες στη διάσωση μεταναστών που τους έφεραν μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις 05:00, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος (ΠΛΣ 137), καθώς και σκάφος της FRONTEX με σημαία Βουλγαρίας, τα οποία βρίσκονταν σε προγραμματισμένη περιπολία ανοικτά της Μυτιλήνης και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ενημερώθηκαν μέσω VHF από ακταιωρό της τουρκικής Ακτοφυλακής ότι κινδύνευε λέμβος με υπηκόους τρίτων χωρών στον κόλπο Μακρυγιαλου.

Άμεσα -όπως αναφέρει το Λιμενικό- ενημερώθηκαν το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), καθώς και η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης ενώ τα δύο σκάφη, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX, έσπευσαν στο σημείο όπου και εντόπισαν πράγματι φουσκωτή λέμβο σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης κατά την οποία διασώθηκαν 32 μετανάστες, αλλά πνίγηκε μια γυναίκα από τη Σομαλία και αγονείται άλλη μία.

Παραπλάνηση και απειλές

Σε κοντινή απόσταση και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων παρέμενε η τουρκική Ακταιωρός η οποία με μεγάφωνα φώναζε ότι καταγράφονται οι ενέργειες των δύο σκαφών (του Λιμενικού και της FRONTEX). Εν συνεχεία και ενώ η επιχείρηση διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη, η τουρκική ακταιωρός ενημέρωσε εκ νέου (ψευδώς) το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και το σκάφος της FRONTEX για την ύπαρξη και άλλου περιστατικού, δίνοντας μάλιστα στίγματα και πορείες.

Για την διερεύνηση των πληροφοριών αυτών έσπευσαν στο στίγμα που είχαν δώσει οι Τούρκοι το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΠΑΘ-050 καθώς και το Βουλγάρικο σκάφος της FRONTEX αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ψευδή πληροφορία.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος (ΠΛΣ-137) διέσωσε 32 υπηκόους τρίτων χωρών, εκ των οποίων οι 15 είναι άντρες, οι 14 γυναίκες καθώς και τρία παιδιά. Οι διασωθέντες αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετείχαν πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚ, Ε/Π HUEI του ΕΣ, SUPER PUMA της ΠΑ, έτερο εναέριο μέσο της FRONTEX από την Λετονία, καθώς και σκάφος της Ειδικής Ομάδας Διάσωσης.

Τους συνόδευσαν μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης των συνθηκών και από τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν συλλεχθεί από το Λιμενικό κατά την προανακριτική διαδικασία προκύπτουν τα εξής:

Η λέμβος των μεταναστών ξεκίνησε από το Αϊβαλί νωρίς τα ξημερώματα σήμερα 02/12/2020. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, οι επιβαίνοντες κάλεσαν την Τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει. Ενώ η λέμβος βρισκόταν ακόμη εντός των Τουρκικών Χωρικών Υδάτων κατέφθασε σκάφος της τούρκικης ακτοφυλακής στο σημείο.  Οχι μόνον δεν προέβη σε καμιά διάσωση, αλλά αντίθετα με την απειλεί βίας υποχρέωσε την λέμβο να συνεχίσει τον πλου της προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Για να διασφαλίσει μάλιστα ότι δεν θα προσπαθούσε να επιστρέψει στην Τουρκία, την συνόδευε μέχρι και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων το τουρκικό σκάφος άρχισε να κάνει ελιγμούς γύρω από την λέμβο με αποτέλεσμα να γεμίσει αυτή με νερά. Η λέμβος στην συνέχεια παρουσίασε απώλεια αέρα με αποτέλεσμα να χάσει την πλευσιμότητα της, ενώ από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί της λέμβου εντοπίσθηκε μαχαίρι, η δε λέμβος φέρει σημάδια σκισίματος από μαχαίρι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι