Tο τουρκικό νόμισμα είναι αντιμέτωπο με νέες πιέσεις παρά τη συντονισμένη προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να πλημμυρίσουν την αγορά με δολάρια.
Διευρύνονται οι απώλειες για την τουρκική λίρα καθώς το πρόβλημα ρευστότητας που είχε δώσει ώθηση στο κόστος σορταρίσματος του τουρκικού νομίσματος άρχισε τώρα να υποχωρεί, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα μειώνονται επικίνδυνα.
Το νόμισμα υποχωρούσε κατά 1,6% στα 6,7 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, χάνοντας σχεδόν στο σύνολο των κερδών της Πέμπτης, καθώς το ημερήσιο προθεσμιακό επιτόκιο – η τιμή δηλαδή που καταβάλλουν τα ξένα κεφάλαια για να πάρουν το νόμισμα και να το πουλήσουν στο μέλλον – υποχώρησε πάνω από 45% στο 8,4%.
Αυτή την εβδομάδα, τα βραχυπρόθεσμα κόστη χρηματοδότησης στις υπεράκτιες αγορές είχαν αυξηθεί έως και 69%, σε μια ένδειξη αυξημένης ζήτησης για χρηματοδότηση θέσεων που ποντάρουν στην πτώση της λίρας.
Η κίνηση αυτή επιδεινώθηκε από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές περιόρισαν τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να κερδοσκοπούν έναντι του νομίσματος, εμποδίζοντας με αποτελεσματικό τρόπο τις τοπικές τράπεζες να τους παρέχουν τουρκικές λίρες.
Και πάλι όμως το τουρκικό νόμισμα είναι αντιμέτωπο με νέες πιέσεις παρά τη συντονισμένη προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να πλημμυρίσουν την αγορά με δολάρια, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα μειώνονται επικίνδυνα.
Όλα αυτά, αυξάνουν τις ανησυχίες ότι η Τουρκία σπαταλά τα πυρομαχικά της για τη στήριξη του νομίσματος, την ώρα που οι οικονομικοί κίνδυνοι από την πανδημία συνεχώς αυξάνονται.
«Η συνεχιζόμενη καθοδική πίεση στα αποθέματα και η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της λίρας, παρά τη φαινομενικά φιλική παρέμβαση των τραπεζών, θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντική πηγή ανησυχίας για τους φορείς χάραξης πολιτικής», αναφέρει ο Timothy Ash, στρατηγός αναλυτής της Bluebay Asset Management. «Καμιά άλλη κεντρική τράπεζα στις αναδυόμενες αγορές δεν καίνε τόσο γρήγορα τα αποθέματα που έχουν σε ξένο συνάλλαγμα όσο η Τουρκία», επισημαίνει ο ίδιος.