Τουρκική ΜΚΟ: Οι μετανάστες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν κακομεταχείριση και διακρίσεις

Τουρκική ΜΚΟ: Οι μετανάστες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν κακομεταχείριση και διακρίσεις

Τα παραρτήματα της Τουρκικής ΜΚΟ Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (İHD) της Κωνσταντινούπολης και του Τσανάκκαλε προετοιμάζουν μια αναφορά σχετικά με τους μετανάστες που περιμένουν για μέρες στα σύνορα της Τουρκίας και προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η αναφορά καλύπτει τους κύριους λόγους για τους οποίους οι μετανάστες, ποου αποκαλεί πρόσφυγες, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και άλλες χώρες δεν επιθυμούν να ζήσουν στην Τουρκία. Μεταξύ των λόγων τους είναι η ανεργία, η κακή μεταχείριση και οι διακρίσεις.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση συνεντεύξεις με πρόσφυγες που διεξήχθησαν από τα μέλη των θυγατρικών της ΙHD στις συνοριακές πύλες Kapıkule, Pazarkule, Bosnaköy και Ipsala, οι οποίες οδηγούν στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρόλο που είχαν ξεφύγει από τον πόλεμο στις χώρες καταγωγής τους, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της αδυναμίας λήψης αδειών εργασίας, ενώ μερικοί από εκείνους με θέσεις εργασίας διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν πληρώθηκαν.

Διεξήχθησαν πολυάριθμες συνεντεύξεις με Αφγανούς, Σύριους και Μαροκινούς και άτομα από άλλες χώρες στην συνοριακή πύλη Pazarkule με την Ελλάδα. Μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στη συριακή επαρχία Ιντλίμ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει πλέον τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Αυτό οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν εύκολα να διασχίσουν τη Βουλγαρία ή την Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα τα σύνορα είναι κλειστά και ορισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να διασχίσουν τον ποταμό Εβρο στα τουρκοελληνικά σύνορα με βάρκες.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον Εβρο

Η έκθεση της ΙΑΗ περιγράφει τις κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα σύνορα, καθώς πολλοί είπαν ότι είχαν επηρεαστεί από δακρυγόνα της ελληνικής αστυνομίας αλλά δεν είχαν λάβει θεραπεία. Το πλησιέστερο μέρος για να αγοράσουν φαγητό είναι 3 χιλιόμετρα μακριά και δύσκολο να επιτευχθεί, ακόμη και αν οι άνθρωποι έχουν χρήματα. Δυσκολεύονται επίσης να βρουν πόσιμο νερό και νερό για να πλύνουν τον εαυτό τους. Υπήρξε μεγάλος αριθμός ατομων ευπαθών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εγκύων, ηλικιωμένων και ασθενών.

Υπογράμμισε ότι οι “πρόσφυγες” έπρεπε να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ότι οι υπεύθυνοι για τη θέση τους σε αυτή την κατάσταση πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Προέτρεψε στην κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί τα άτομα αυτά ως μοχλό για τη διαπραγμάτευση της με την Ευρώπη και ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους σε αυτούς και να τους επιτρέψουν το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx