Τούρκοι για κατάσκοπο Ρόδου: Είναι παράνομο να ερευνηθούν οι υπολογιστές

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Στις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου επικαλείται μια Ευρωπαϊκή Συνθήκη και συμβάσεις της Βιέννης για να μην χρησιμοποιηθούν έγγραφα και υλικό από έναν φορητό υπολογιστή του, επικαλούμενος ότι είναι υλικό άλλης χώρας.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Τούρκος πρόξενος αλλά και το τουρκικό κράτος. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η κατάσχεση των ηλεκτρονικών μέσων έγινε σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο. Στην προκειμένη περίπτωση ο υπολογιστής και τα κινητά βρέθηκαν στο σπίτι του υπαλλήλου.

Ο Τούρκος πρόξενος έχει αιτηθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου να επιστραφούν ένας υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο από τα κατασχεμένα, αλλά επ΄αυτού θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι έχουν κατασχεθεί οκτώ υπολογιστές αλλά ο πρόξενος έδειξε ενδιαφέρον μόνον για τον έναν.

Χιλιάδες φωτογραφίες – Ψάχνουν πληρωμές

Από τις πρώτες αναλύσεις έχουν προκύψει κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι έγινε και αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν και οικονομικά «ανταλλάγματα» ανάμεσα στους δύο άνδρες ή και προς τρίτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι