Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από επτά παρατηρητήρια στην Συρία

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Η Τουρκία εκκένωσε επτά στρατιωτικά παρατηρητήρια στη βορειοδυτική Συρία, αποσύροντας τους στρατιώτες της από εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης σε περιοχές που κατέχουν εξεγερμένοι και υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες, δήλωσε σήμερα τουρκική πηγή. Η Τουρκία είχε εγκαταστήσει δώδεκα παρατηρητήρια στην περιοχή το 2018 στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τη Ρωσία και το Ιράν προκειμένου να μειωθούν οι μάχες ανάμεσα σε Σύρους κυβερνητικούς στρατιώτες και αντάρτες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Μόσχα και η Τεχεράνη υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο. Αρκετά τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια περικυκλώθηκαν πέρυσι από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Η Τουρκία δεσμεύθηκε τότε να διατηρήσει παρουσία σε όλα από αυτά, όμως άρχισε να αποσύρεται τον Οκτώβριο. Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως οι τελευταίες αποχωρήσεις ολοκληρώθηκαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ, και πως οι τουρκικές δυνάμεις αναδιατάχθηκαν μέσα σε εδάφη που ελέγχονται από υποστηριζόμενες από την Άγκυρα δυνάμεις βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία.

«Δεν πρόκειται για αποχώρηση στρατευμάτων ή μείωση του αριθμού τους. Είναι απλώς αλλαγή τοποθεσίας», είπε η πηγή. Σύροι αντάρτες λένε πως η Τουρκία διατηρεί 10.000 έως 15.000 στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία όπου πολεμούν μαζί με μαχητές των ανταρτών που υποστηρίζει η Τουρκία και τζιχαντιστικές δυνάμεις που έχει υποσχεθεί να αφοπλίσει και να περιορίσει. Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη στο έδαφός της σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, είναι αποφασισμένη να αποτρέψει περαιτέρω συρροή ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες, Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στη βορειοδυτική Συρία σε περιοχές εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης, 2,7 εκατομμύρια από τους οποίους εκτοπίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται από το 2011.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι