Τραγική η κατάσταση στη Γάζα – Πρωτοβουλία Γαλλίας ευπρόσδεκτη από το Ισραήλ μόνον για τον Λίβανο

Τραγική η κατάσταση στη Γάζα – Πρωτοβουλία Γαλλίας ευπρόσδεκτη από το Ισραήλ μόνον για τον Λίβανο

Τραγική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τραυματίες να καταφθάνουν συνεχώς – Η Γαλλία θέλει να μεσολαβήσει και το Ισραήλ δεν αρνείται,  αρκεί η Γαλλία να περιορισθεί στον Λίβανο

Τραγική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τραυματίες να καταφθάνουν συνεχώς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο για να παραδω΄σουν ιατροφαρμακευτικό υλικό μιλούν για “λουτρό αίματος”, σημειώνοντας ότι το ίδιο το νοσοκομείο, που ήταν το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα, χρειάζεται τώρα “ανάνηψη” καθ΄αυτό.

Η ομάδα του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ αναφέρονται και στο γεγονός ότι στη βόρεια Γάζα δεν υπάρχει πόσιμο νερό ούτε τρόφιμα, αλλά και στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν καν αρκετά παυσίπονα. Εκτιμούν ότι το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον στο μίνιμουμ και “οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρονται στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ για χειρουργικές επεμβάσεις”, καθώς στο Αλ Σίφα τα χειρουργεία δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Σήμερα, το Άχλι Άραμπ είναι το μόνο νοσοκομείο που “λειτουργεί εν μέρει” σε όλο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τρεις νοσοκομειακές υποδομές λειτουργούν μόνον στο ελάχιστο: Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σαχάμπα. Πριν από τον πόλεμο λειτουργούσαν 24. Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα και συνέλαβε σχεδόν 80 μέλη της Χαμάς στον βόρειο τομέα και ότι δεν συνελήφθησαν γιατροί, αλλά “εξετάστηκαν”.

Παρέμβαση Γαλλίας

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα μόλις έφτασε στο Ισραήλ μια «νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Ισραηλινός ομόλογός  Έλι Κοέν της χαρακτήρισε οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός “σφάλμα” και “δώρο για τη Χαμάς”.

Η ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε «την ανησυχία της Γαλλίας στο μέγιστο βαθμό για την κατάσταση στη Γάζα, που για την αντιμετώπισή της απαιτείται νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή. Πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί». Η ίδια τόνισε ότι δεν λησμονούνται οι Ισραηλινοί που έπεσαν θύματα της επίθεσης της Χαμάς και προσέθεσε ότι «η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον Λίβανο για να αποφευχθεί μια ανάφλεξη των περιφερειακών εντάσεων καθώς σημειώνονται καθημερινά ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ».

Ο Έλι Κοέν απάντησε ότι «υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να αποτραπεί ο πόλεμος στον Λίβανο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν τα καταφέρει, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να το αναλάβουμε εμείς. Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει έναν θετικό και σημαντικό ρόλο για να αποτραπεί ο πόλεμος αυτός«, κατέληξε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι