Τραγωδία κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη (video)

Τραγωδία κατά την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη,

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Υεμένη και περισσότεροι από 320 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πρωτεύουσα Σανάα χθες, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Χούθι. Οι συγκεντρωμένοι ποδοπατήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να πάρουν λίγα τρόφιμα και χρήματα στη συνοικία Μπαμπ ελ Γιέμεν.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ περίπου 50 από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα θύματα της τραγωδίας αυτής, μιας από τις χειρότερες των τελευταίων δέκα ετών, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και οι οργανωτές της εκδήλωσης για τη διανομή βοήθειας συνελήφθησαν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχουν οι αντάρτες. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των θυμάτων. Γίνεται λόγος για «δεκάδες νεκρούς σε ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια χαοτικής διανομής ειδών και χρημάτων από ορισμένους εμπόρους».

Πολλοί κάτοικοι της χώρας, εξαθλιωμένοι έπειτα από χρόνια πολέμου, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο διανομής βοήθειας ενόψει του Έιντ αλ Φιτρ, μιας από τις σημαντικότερες γιορτές για τους μουσουλμάνους. Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, δοκιμάζεται σκληρά από το 2014, όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στους Χούθι, σιίτες αντάρτες προσκείμενους στο Ιράν και τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους, επιδημίες, έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, πείνα. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 32 εκατομμυρίων, εξαρτώνται από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, που όμως λιγοστεύει. Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι επί μήνες.

Η εκεχειρία έξι μηνών που είχε κηρυχθεί με μεσολάβηση του ΟΗΕ πέρυσι δεν ανανεώθηκε όταν η ισχύς της έφθασε στο τέλος της τον περασμένο Οκτώβριο, όμως οι εχθροπραξίες δεν ξανάρχισαν σε ευρεία κλίμακα, παρέμειναν σποραδικές, προσφέροντας μια ανάσα στον πληθυσμό. Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, συνοδευόμενη από μεσολαβητές του Ομάν, πήγε στη Σανάα για συνομιλίες με σκοπό να τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός και να μπουν θεμέλια για πιο διαρκή εκεχειρία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι