ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τραγωδία στον Έβρo με μετανάστες – Απομακρύνονται πυρομαχικά από αποθήκες

Τραγωδία στον Έβρo: 18 σοροί μεταναστών - Σε κλοιό η Αλεξανδρούπολη,

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η Αλεξανδρούπολη για τέταρτη μέρα και η πόλη έχει σκεπαστεί από πυκνό νέφος μαύρου καπνού, ενώ σχεδόν όλοι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Έβρου. Τα ξημερώματα έγινε και η εκκένωση του νοσοκομείου. Πέρα από την αγωνία όμως για την οργάνωση της πόλης τις επόμενες ώρες, για τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ανοιχτούς χώρους, πριν από λίγο έγινε γνωστή και μία τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, στη Δαδιά κοντά στο δάσος του χωριού, όταν ανακαλύφθηκαν σε καμένο παράπηγμα 18 σοροί, πιθανότατα μεταναστών που είχαν περάσει παράνομα από τον Έβρο. Χθες είχε εντοπιστεί άλλη μία σορός στην περιοχή της Λευκίμης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική «στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν οι σωροί 18 ατόμων πλησίον παραπήγματος. Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης ή αγνοουμένων κατοίκων διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών.Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται».

Πριν από λίγο υπήρξε η πληροφορία ότι βρέθηκαν και άλλα απανθρακωμένα πτώματα στην ίδια περιοχή, κοντά στην κοινότητα Λευκίμμης, όπου είχε βρεθεί χθες μία απανθρακωμένη σορός, και εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 27.

Η εικόνα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Δαδιά είναι απελπιστική, καθώς σε όλη αυτή την απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων υπάρχουν εστίες και οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή άλλων εννέα οικισμών στα δυτικά και βορειοδυτικά της πόλης, με τη σύσταση προς τους κατοίκους να κινηθούν προς την Κομοτηνή. Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και στα άλλα μέτωπα, στα ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης.

Απομακρύνονται πυρομαχικά 

Σε προληπτικές ενέργειες προχωρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου μαίνεται ανεξέλεγκτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr, για καθαρά προληπτικούς λόγους μεταφέρονται πυρομαχικά από δύο αποθήκες από στρατόπεδα στις Σάπες Έβρου. Τα πυρομαχικά βρίσκονταν σε υπέργειες αποθήκες και τώρα μεταφέρονται σε αποθήκες τύπου igloo.

Έπειτα από εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων που εδρεύουν στον Νομό Έβρου βρίσκεται σε επιφυλακή εντός των Στρατοπέδων, για εμπλοκή και αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν σημαντική συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με πλήθος εναέριων και επίγειων μέσων σε όλη την επικράτεια.

Η εκκένωση του νοσοκομείου

Στην Αλεξανδρούπολη η εκκένωση του νοσοκομείου άρχισε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα με την απομάκρυνση 12 νεογνών, εκ των οποίων το ένα είναι διασωληνωμένο. Ακολούθησε τις 3 τα ξημερώματα η απομάκρυνση 26 ασθενών με ασθενοφόρα, και δύο ώρες αργότερα άλλης ομάδας, προς τα νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Καβάλας, τα οποία έχουν τεθεί σε κατάστασης ύψιστης ετοιμότητας

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονταν περίπου 200 ασθενείς και όσοι ήταν σε στάδιο ανάρρωσης έγινε συνεννόηση να τους παραλάβουν οι συγγενείς τους. Όπως έγινε γνωστό από τις υγειονομικές αρχές, μία έγκυος γέννησε κατά την μεταφορά της με ασθενοφόρο από την Αλεξανδρούπολη στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Σε ετοιμότητα τέθηκαν τα πλοία των τακτικών συνδέσεων της πόλης προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους χρειαστούν πρώτες βοήθειες εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί και άλλο, ενώ σε νοσοκομείο μετατρέπεται το ferry boat “Αδαμάντιος Κοραής”, όπου μεταφέρθηκαν 90 από τους ασθενείς του νοσοκομείου. Επικεφαλής του συντονισμού είναι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετείχαν νωρίτερα σε ευρεία σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΛΑΣ. Περίπου 130 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις κοινωνικές δομές της Μητρόπολης απομακρύνθηκαν από τις τοπικές αρχές.

Στην περιοχή προσγειώθηκε και ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ, ενώ σύμφωνα πάντα με τα τοπικά μέσα όλα τα στελέχη του στρατού στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν να βρίσκονται στις μονάδες τους. Νωρίτερα ακούστηκαν, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκρήξεις από το πεδίο βολής “Αλίκη”.

Συνεχείς εκκενώσεις

Τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε εντολή εκκένωσης σε άλλους οκτώ οικισμούς. Πρόκειται για τις περιοχές Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη και Άγιος Γεώργιος. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις πλατείες και από εκεί μεταφέρονται προς το κέντρο της πόλης, σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Εκκενώθηκαν και όλες οι κατασκηνώσεις της περιοχής. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Δάσος της Δαδιάς.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο. Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι επίσης οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ. Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη. Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. H Εγνατία παραμένει κλειστή από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μέχρι τον ανατολικό κόμβο της Κομοτηνής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι