Τραμπ: Μπελάς η ΕΕ, να δώσει εκείνη εγγυήσεις στην Ουκρανία

Τραμπ: Μπελάς η ΕΕ, να δώσει εκείνη εγγυήσεις στην Ουκρανία
epa11925977 (L-R) US Secretary of the Interior Doug Burgum, US Secretary of State Marco Rubio, US President Donald Trump and US Secretary of Defense Pete Hegseth attend a cabinet meeting at the White House in Washington, DC, USA, 26 February 2025. EPA/AL DRAGO / POOL

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγαγε το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε προσπάθεια υπονόμευσης των ΗΠΑ.

“Ακούστε, ας είμαστε ειλικρινείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάστηκε για να προκαλεί μπελάδες στις ΗΠΑ”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους, όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο της διευθέτησης της σύγκρουσης με τη Ρωσία και ψαλίδισε τις φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.

“Δεν θα παράσχω εγώ εγγυήσεις ασφαλείας…”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο. “Θα ζητήσουμε από την Ευρώπη να το πράξει γιατί, ξέρετε, η Ευρώπη είναι ο άμεσος γείτονάς τους, όμως θα διασφαλίσουμε ότι όλα πάνε καλά”, δήλωσε μπροστά στις κάμερες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε ασαφής ως προς αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν επιμόνως οι Ευρωπαίοι προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, απάντησε: “Το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε (σ.σ. η Ουκρανία) να το ξεχάσει – αυτός ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

“Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τις δύο πλευρές, αλλά για την Ουκρανία, θα προσπαθήσουμε πολύ να συνάψουμε μια καλή συμφωνία ώστε να μπορέσει να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα (από το εδάφη της)”, διαβεβαίωσε επίσης ο Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν μιλά πλέον για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δηλώνει ότι το θέμα αυτό πρέπει να αποτελέσει μέρος των πιθανών επερχόμενων διαπραγματεύσεων, καθώς η Ρωσία έχει καταλάβει το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Επιβεβαίωσε ακόμη, την άφιξη την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία πλαίσιο για την εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη συμφωνία αυτή θεωρώντας την ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx