Τραμπ: Μας χάκαραν Ιρανοί

Συνελήφθη ο Τράμπ με βαρύ κατηγορητήριο

Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι υποκλάπηκαν από χάκερ αρχεία από την εσωτερική αλληλογραφία της, με βασικό στόχο πιθανόν “τα ευάλωτα σημεία” του Τζ. Ντ. Βανς, υποψηφίου της παράταξης για την αντιπροεδρία.

Η ομάδα του Τραμπ  υπαινίχθηκε πως πίσω από την ηλεκτρονική πειρατεία βρισκόταν το Ιράν, παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε προηγουμένως πως έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανώνυμο χρήστη, με συνημμένα εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας, που υποδήλωναν εσωτερική έρευνα των Ρεπουμπλικανών για τα σημεία που ίσως χρησιμοποιούσαν οι Δημοκρατικοί κατά του Βανς.

«Τα έγγραφα αυτά αποκτήθηκαν παράνομα από ξένες πηγές εχθρικές προς τις ΗΠΑ, με πρόθεση ανάμιξης στις εκλογές του 2024 και πρόκλησης χάους στην δημοκρατική διαδικασία μας», ανέφερε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ. Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε έκθεση για το συμβάν που δημοσιοποιήθηκε από την Microsoft νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και αναφέρει πως Ιρανοί χάκερς «έστειλαν τον Ιούνιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικό με ανώτερο στέλεχος ομάδας που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για υποψήφιο πρόεδρο».

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη αντέτεινε πως οι αρχές του Ιράν δεν έχουν «ουδεμία πρόθεση να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ», ούτε να προβούν σε κυβερνοεπιθέσεις.

Οι σχέσεις του πρώην προέδρου με το Ιράν ήταν εξαιρετικά τεταμένες κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επί των ημερών του, το 2020, δολοφονήθηκε από αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί —ο επικεφαλής της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. Επίσης επί Τραμπ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πρόσφατα, αν και τίποτα δεν συνδέει τον νεαρό που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τραμπ με ξένη χώρα, εντούτοις από τους Ρεπουμπλικανούς διέρρευσαν ‘πληροφορίες’ ότι το Ιράν είχε “σχέδια κατά του Τραμπ”, κάτι που η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά.

Το 2016 οι Αμερικανοί είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία αλλά και τον Τραμπ για χακάρισμα στοιχείων από την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι