Τρεις κουταλιές καλό λάδι βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της Alzheimer

Τρεις κουταλιές καλό λάδι βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της  Alzheimer

Η επί σειρά ετών καθημερινή κατανάλωση ποιοτικού ελαιόλαδου (περίπου όσο βάζουν οι περισσότεροι σε μια σαλάτα, δηλαδή 3-4 κουταλιές της σούπας) προστατεύει σε κάποιο βαθμό από την νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πιλοτικής τυχαιοποιημένης μελέτης.

Σύμφωνα με την μελέτη ίσως η προστασία να είναι μεγαλύτερη όταν κάποιος χρησιμοποιεί καλής ποιότητας αγουρέλαιο ή εξαιρετικά (έξτρα) παρθένο ελαιόλαδο από μικρή ηλικία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από το ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, συνέκριναν τα οφέλη από το ελληνικό, υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (αγουρέλαιο) έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αλλά και της μεσογειακής διατροφής.

Επικεντρώθηκαν στην υπόθεση ότι το καλό ελαιόλαδο μπορεί να αποτελεί ένα είδος φυσικής πρόληψης ή και βελτίωσης των συμπτωμάτων για την αμνησιακού τύπου ήπια νοητική διαταραχή, η οποία είναι συνήθως πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.

Αγουρέλαιο και έξτρα παρθένο

Η μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακής διατροφής πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες υψηλού αγγειακού κινδύνου, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου -που δεν ακολουθούσε συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, οι οποίες ακολούθησαν και οι τρεις μεσογειακή διατροφή. Στην καθημερινή διατροφή της μίας ομάδας όμως προστέθηκε ποσότητα 50ml (τρεις κουταλιές της σούπας) αγουρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, στη διατροφή της δεύτερης ομάδας προστέθηκαν 50ml έξτρα παρθένου ελαιολάδου μέτριας περιεκτικότητας σε φαινόλες ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε μόνο μεσογειακή διατροφή χωρίς προσθήκη εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Η μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών αγουρέλαιο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με την μεσογειακή διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4, δηλαδή ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση. Αυτό σημαινει ότι ακόμα και εκείνοι που ήταν βεβαρημένοι με το γονίδιο, παρουσίασαν επισης βελτίωση.

Οι φαινόλες είναι ουσίες οι οποίες μειώνουν ή και σε ένα βαθμό εξουδετερώνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες και καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων. Στη δεύτερη αξιολόγηση, μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε ακόμα καλύτερη επίδοση στην ομάδα που λάμβανε ελαιόλαδο συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για την νοητική εξασθένηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της έρευνας, καθηγήτρια του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον αναπληρωτή. καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι