Τρία κράτη της Βαλτικής αποφάσισαν κυρώσεις κατά πολιτικών της Γεωργίας

Τρία κράτη της Βαλτικής αποφάσισαν κυρώσεις κατά πολιτικών της Γεωργίας

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κυρώσεις σε βάρος κυβερνητικών Γεωργιανών πολιτικών «για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της χώρας»,  δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες της ΕΕ.

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία επέβαλαν με δική τους πρωτοβουλία από κοινού κυρώσεις σε βάρος ένδεκα πολιτικών της Γεωργίας «και επιθυμούν η ΕΕ να ακολουθήσει το μέτρο αυτό», σύμφωνα τους διπλωμάτες που έκαναν πάντως ανώνυμα της δηλώσεις τους.

Μεταξύ των θιγομένων Γεωργιανών είναι ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος “Γεωργιανό Όνειρο”, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο υπουργός Εσωτερικών και οι τέσσερις αναπληρωτές του υπουργού, καθώς και διευθυντές αρμοδίων υπηρεσιών. Οι κυρώσεις αυτές προβλέπουν «απαγόρευση εισόδου στη Λιθουανία λόγω της ευθύνης τους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως με αίτημα σχολιασμού.

«Ο Ιβανισβίλι θεωρείται ότι είναι αυτός που σχεδιάζει την πολιτική της γεωργιανής κυβέρνησης και ως εκ τούτου είναι υπεύθυνος για την καταστολή των φιλοδυτικών πολιτών σε αυτή τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία προτού γίνει πρόεδρος με τη στήριξη του “Γεωργιανού Ονείρου”, ήταν πρέσβυς της Γαλλίας στη Γεωργία. Είτε εξαρχής παρουσίαζε άλλες πεποιθήσεις είτε μεταστράφηκε στην πορεία, πάντως εδώ και πολλούς μήνες περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσας καταγγέλλοντας την Γεωργία για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και για “δουλική σχέση με τη Ρωσία”, δήλωσε δε ότι το κυβερνών κόμμα (που έλαβε 54% ενώ το δικό της κόμμα πήρε 11%), έχει νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό ενώ η θητεία της λήγει σε λίγες ημέρες, εκείνη θα παραμείνει πρόεδρος.To σώμα των διεθνών παρατηρητών στις εκλογές διαπίστωσε ορισμένες παρατυπίες, που πάντως δεν έκριναν ότι επέδρασαν στο τελικό αποτέλεσμα. Κατόπιν αυτής της διαπίστωσης, η πρόεδρος στράφηκε σε άλλο επιχείρημα, ότι για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνονται «οι κυβερνητικοί εκβιασμοί και πιέσεις που ασκήθηκαν».

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά από το κοινοβούλιο της Γεωργίας κάθε βράδυ, από την Πέμπτη, επειδή η κυβέρνηση ανέβαλε τις συζητήσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Πάντως οι συζητήσεις αυτές είχαν ήδη παγώσει από την πλευρά της ΕΕ.  Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τη συγκέντρωση της Κυριακής.

«Η καταστολή αυτών των διαδηλώσεων, οι εκατοντάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν, ξυλοκοπήθηκαν… δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες», δήλωσε στο τοπικό δημόσιο δίκτυο η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Μπάιμπα Μπράζε. «Υποστηρίζουμε πλήρως τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του γεωργιανού λαού», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Εγκίντιζους Μεϊλούνας.

Σύμφωνα με το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύματος διαμαρτυρίας, ενώ η Ένωση των νέων δικηγόρων της Γεωργίας αυξάνει σε 200 τον αριθμό των συλλήψεων. Βίντεο πάντως δείχνουν πολλούς κουκουλοφόρους και πολιορκία της Βουλής της Γεωργίας. Ρώσοι πολιτικοί εκτιμούν ότι «οι Δυτικοί προσπαθούν να οδηγήσουν την Γεωργία στον εμφύλιο σπαραγμό της Ουκρανίας με τις πορτοκαλί και ροζ επαναστάσεις των φιλοευρωπαίων και των ΗΠΑ».

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx