Τριγμοί σε Αίγυπτο και Τυνησία για τους εκατοντάδες νεκρούς από το προσκύνημα στη Μέκκα

Τριγμοί σε Αίγυπτο και Τυνησία για τους εκατοντάδες νεκρούς από το προσκύνημα στη Μέκκα

Χθες ο πρόεδρος της Τυνησίας απέπεμψε υπουργό για το θάνατο περίπου 70 Τυνησίων στο προσκύνημα στη Μέκκα και σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές διέταξαν σήμερα την ανάκληση των αδειών 16 ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και την παραπομπή των επικεφαλής τους στις εισαγγελικές αρχές με την κατηγορία ότι επέτρεψαν σε προσκυνητές να ταξιδέψουν, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια, στη Μέκκα για το φετινό χατζ, το ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Σαουδική Αραβία. Κανονικά οι άδειες χορηγούνται με βάση την διαθεσιμότητα κλιματιζόμενων χώρων.

Το προσκύνημα φέτος σημαδεύτηκε από τον θάνατο πιθανόν 1.100 ατόμων εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στη Σαουδική Αραβία. Οι Αιγύπτιοι νεκροι υπολογίζεται ότι ήταν πάνω από τους μισούς. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι  διέταξε «να ανακληθούν οι άδειες αυτών των επιχειρήσεων, να παραπεμφούν οι διευθυντές τους στις εισαγγελικές αρχές και να τους επιβληθεί πρόστιμο προς όφελος των οικογενειών των προσκυνητών που πέθαναν εξαιτίας των ενεργειών τους».

Η απόφαση του Καΐρου έρχεται μετά τον θάνατο εκατοντάδων προσκυνητών κατά τη διάρκεια του φετινού χατζ, σε περιοχή όπου καταγράφονται θερμοκρασίες που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στον πλανήτη: ο υδράργυρος έφθασε τους 51,8° Κελσίου στη Μέκκα. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους που ταξίδεψαν για το χατζ, ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές, δηλαδή δεν είχαν λάβει άδεια για να βρεθούν στο φετινό προσκύνημα.

Σύμφωνα με χθεσινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, που βασίστηκε σε επίσημες ανακοινώσεις και σε πληροφορίες από διπλωμάτες, πάνω από 1.100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, και περίπου οι μισοί προέρχονταν από την Αίγυπτο. Υπολογίζεται ότι φέτος οι προσκυνητές ήταν περίπου 2 εκατομμύρια.

Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί επιχειρούν να συμμετάσχουν στο προσκύνημα χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες, που πληρώνονται και χορηγούνται σύμφωνα με ποσοστώσεις, που δίνουν πρόσβαση κυρίως σε κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις.

Χθες, ένας υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος υπεραμύνθηκε της διαχείρισης του φετινού χατζ – που έληξε επίσημα την Τετάρτη. «Το κράτος δεν απέτυχε, αλλά υπήρξε λάθος εκτίμηση εκ μέρους του κόσμου που δεν υπολόγισε τους ενδεχόμενους κινδύνους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος. «Αυτό συνέβη υπό πολύ υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσε.

Στις αρχές Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της απώθησαν περισσότερους από 300.000 μη εγγεγραμμένους προσκυνητές από τη Μέκκα, συμπεριλαμβανομένων 153.998 αλλοδαπών που εισήλθαν στο βασίλειο με τουριστικές βίζες, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τα εγκεκριμένα, επίσημα δίκτυα για το προσκύνημα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός προσκυνητών χωρίς άδεια κατάφεραν να συμμετάσχουν στις τελετουργίες που πραγματοποιήθηκαν επί ημέρες, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Οι άδειες συμμετοχής στο χατζ κατανέμονται σε χώρες σύμφωνα με ένα σύστημα ποσοστώσεων. «Μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των μη εγγεγραμμένων προσκυνητών σε περίπου 400.000», δήλωσε χθες ο Σαουδάραβας αξιωματούχος. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι της ίδιας υπηκοότητας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος πιθανώς σε Αιγύπτιους.

Άραβες διπλωμάτες ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο προ τριών ημερών ότι η Αίγυπτος είχε 658 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 630 μη εγγεγραμμένων προσκυνητών.

Στην Τυνησία, ο πρόεδρος της χώρας Καΐς Σαγέντ απέπεμψε χθες τον υπουργό Θρησκευτικών Υποθέσεων Μπραχίμ Σαϊμπί, μετά τις ευρείες επικρίσεις για τους δεκάδες θανάτους Τυνήσιων πιστών που συμμετείχαν στο ετήσιο προσκύνημα.

Τουλάχιστον 49 Τυνήσιοι πέθαναν λόγω της ακραίας ζέστης στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Οικογένειες Τυνήσιων αναζητούν ακόμη πολλούς συγγενείς τους, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι