Τριγμοί στα Σκόπια από το ευρωπαϊκό “χαστούκι”
21/10/2019Πολιτικές αναταραχές πυροδότησε το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, να οδηγείται σε παραίτηση και τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Χθες, Κυριακή, μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσουν επί των τελευταίων εξελίξεων, ο Ζάεφ ανακοίνωσε την προκήρυξη εκλογών.
Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Απριλίου, ήτοι οκτώ μήνες νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Όπως προβλέπει ο νόμος, ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να προετοιμάσει τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της νομοθεσίας, αυτό που ορίζεται είναι ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του 100 ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζάεφ θα παραιτηθεί στις 3 Ιανουαρίου. Η προσωρινή κυβέρνηση θα αποτελείται από στελέχη τόσο του κυβερνώντος κόμματος, όσο και της αντιπολίτευσης. «Πιστεύω ότι στις 12 Απριλίου οι πολίτες θα κάνουν μια σοφή επιλογή και θα χαράξουν τον δρόμο, όπου οι πολιτικοί πρέπει να καθοδηγήσουν τη χώρα», σημείωσε χθες ο Ζάεφ.
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο στη “Βόρεια Μακεδονία”, όσο και στην Αλβανία. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ της προηγούμενης εβδομάδας έβαλε στον «πάγο» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των Βαλκανίων, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020. Πίσω από το «μπλόκο» φέρεται να κρύβεται η Γαλλία. Η απόφαση, μάλιστα, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, αλλά και μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων.
Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ άνοιξε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα. Η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται, επίσης, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, μέσα στο 2020, με την προϋπόθεση ότι η ένταξή της θα εγκριθεί από τα κράτη – μέλη του Συνασπισμού.