Τριήμερες κινητοποιήσεις στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

Τριήμερες κινητοποιήσεις στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

Εκτεταμένα προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις και μεταφορές αναμένονται από απόψε έως το Σάββατο σε όλη τη Γερμανία, καθώς το συνδικάτο των μηχανοδηγών προχωρά στην μέχρι σήμερα μεγαλύτερης διάρκειας απεργιακή κινητοποίησή του.

Χθες, Δευτέρα, το Εργατικό Δικαστήριο της Φραγκφούρτης απέρριψε την προσφυγή των εργοδοτών κατά της απεργίας. Σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Μηχανοδηγών (GDL), η εμπορευματική κίνηση θα σταματήσει απόψε στις 18:00 (τοπική ώρα), ενώ από τις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης θα παραλύσει σε μεγάλο βαθμό και η επιβατική κίνηση στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) και στις άλλες εταιρίες. Η απεργία θα διαρκέσει έως τις 18:00 της Παρασκευής, τα δρομολόγια ωστόσο δεν αναμένεται να εξομαλυνθούν πλήρως πριν από το Σαββατοκύριακο.

Η DB από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εργατικού Δικαστηρίου και παράλληλα σχεδιάζει να πυκνώσει τα εναπομείναντα δρομολόγιά της και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα τρένα. Στην ανακοίνωση της τονίζει όμως και ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί καμία διαδρομή και εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν εκατομμύρια επιβάτες. Στις περσινές κινητοποιήσεις, επισημαίνει η DB, ακυρώθηκε τουλάχιστον το 80% των δρομολογίων της εταιρίας και εκτιμάται ότι, εφόσον η απεργία δεν κριθεί παράνομη, η εικόνα θα είναι και τώρα αντίστοιχη.

Στο μεταξύ δεν διαφαίνεται για την ώρα προοπτική συμφωνίας των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις. Χθες οι εργοδότες κατέθεσαν νέα πρόταση, με την ελπίδα να ακυρωθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά η προσφορά τους απερρίφθη από τους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 εβδομαδιαίως με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, αυξήσεις 555 ευρώ μηνιαίως και εφάπαξ “επίδομα πληθωρισμού”. Οι εργοδότες από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι το αίτημα του ωραρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να προσέλθουν αύριο σε νέες συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι