Τριμερής Συνάντηση για το Μέλλον των SDF: ΗΠΑ, Συρία και Κούρδοι στο ίδιο τραπέζι

Τριμερής Συνάντηση για το Μέλλον των SDF: ΗΠΑ, Συρία και Κούρδοι στο ίδιο τραπέζι

Μια εξέλιξη με ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα φαίνεται να λαμβάνει χώρα στη Δαμασκό, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Suriye TV.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα και ειδικός απεσταλμένος για το Συριακό, Τομ Μπάρακ, φέρεται να πρόκειται να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σάραα, και τον αρχηγό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι. Η ατζέντα της συνάντησης επικεντρώνεται στην εφαρμογή της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου, που προβλέπει την ενσωμάτωση των SDF και των θεσμών τους στη διοικητική και στρατιωτική δομή του συριακού κράτους.

Αν επιβεβαιωθεί, η κίνηση αυτή συνιστά μια καμπή στη δεκαετή σύγκρουση της Συρίας. Οι SDF, μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία κουρδικών και αραβικών δυνάμεων που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, είχαν έως τώρα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό από τις ΗΠΑ, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ενδεχόμενη ενσωμάτωσή τους στο συριακό κράτος θα σήμαινε τη σταδιακή ομαλοποίηση της σχέσης τους με τη Δαμασκό, αλλά και τη μερική αποχώρηση των ΗΠΑ από το ρόλο του άμεσου προστάτη των κουρδικών δυνάμεων — μια εξέλιξη με σοβαρές προεκτάσεις για το κουρδικό ζήτημα, ειδικά ενόψει των τουρκικών ανησυχιών για αυτόνομες κουρδικές δομές στα σύνορά της.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται να επιδιώκει μια ισορροπημένη μετάβαση, προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή χωρίς να προκαλέσει μια νέα εστία αστάθειας ή να ενισχύσει τη ρωσική και ιρανική επιρροή. Αντίστοιχα, για τη συριακή κυβέρνηση, η ενσωμάτωση των SDF μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική κίνηση για την επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας στα βορειοανατολικά εδάφη της χώρας, με περιορισμένες παραχωρήσεις αυτονομίας. Από την πλευρά τους, οι SDF ενδέχεται να επιδιώκουν εγγυήσεις για τη διατήρηση θεσμών και πολιτικής εκπροσώπησης στο μελλοντικό κρατικό σχήμα.

Αν αυτή η συνάντηση οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τη συριακή κρίση και ίσως, μια από τις πιο σοβαρές προσπάθειες μετά το 2011 για τη σταδιακή ανασύνθεση του συριακού κράτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx