Τριμερής Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας στην Κωνσταντινούπολη για τον Νότιο Καύκασο
07/06/2026
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη τη 10η Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας–Αζερμπαϊτζάν–Γεωργίας, με θέμα τη σταθερότητα και τη συνεργασία στον Νότιο Καύκασο.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας. Η ατζέντα επικεντρώνεται σε:
– τις εξελίξεις στον Νότιο Καύκασο,
– τη συνεργασία σε μεταφορές και διαδρόμους διασύνδεσης,
– την ενεργειακή ασφάλεια,
– το εμπόριο και την οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στον λεγόμενο “Μεσαίο Διάδρομο” (Middle Corridor), δηλαδή τη διαδρομή που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Τουρκίας, Καυκάσου και Κασπίας Θάλασσας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα θεωρεί στρατηγικής σημασίας:
– την ενίσχυση του σιδηροδρόμου Μπακού- Τιφλίδα- Καρς
– την ανάπτυξη logistics και διαμετακομιστικών δικτύων,
– καθώς και την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Ο Φιντάν αναμένεται επίσης να τονίσει ότι ο πόλεμος Ρωσίας–Ουκρανίας συνεχίζει να επηρεάζει την ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και του Νοτίου Καυκάσου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα και διπλωματικές λύσεις.
Ο τριμερής μηχανισμός συνεργασίας λειτουργεί από το 2012 και θεωρείται βασικό εργαλείο της τουρκικής στρατηγικής στον Νότιο Καύκασο, συνδυάζοντας γεωπολιτική, ενέργεια και εμπορικές διαδρομές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.





