Τρίτη απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από τη Βουλγαρία για κατασκοπεία

Τρίτη απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από τη Βουλγαρία για κατασκοπεία

Μια ακόμη απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από τη Βουλγαρία με την κατηγορία της κατασκοπείας ενδέχεται να προκαλέσει διπλωματικές τριβές στις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις. Πρόκειται για την τρίτη απέλαση Ρώσου διπλωμάτη τους τελευταίους μήνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ότι έδωσε διορία 72 ωρών σε Ρώσο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την χώρα,καθώς οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ήταν ενεργός κατάσκοπος από το 2017. «Ο Ρώσος διπλωμάτης που χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο, πρέπει να εγκαταλείψει την Βουλγαρία εντός 72 ωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Εκπρόσωπος του υπουργείου ενημέρωσε την ρωσική πρεσβεία στην Σόφια για την σχετική απόφαση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ αναφέρεται ότι ο διπλωμάτης «προσπαθούσε να αποσπάσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στην Βουλγαρία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν». Ο Γκέσεφ ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα.

Τι λέει η Μόσχα

Η ρωσική πρεσβεία στην Σόφια ανακοίνωσε σήμερα ότι «η απέλαση του στρατιωτικού ακολούθου από την Βουλγαρία για διενέργεια κατασκοπείας είναι αβάσιμη και δεν βοηθά στην ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των χωρών μας στο στρατιωτικό πεδίο, καθώς και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να δώσει την δική της απάντηση».

Ο Ρώσος πρέσβης στην Βουλγαρία, Ανατόλι Μακάροφ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι «η νότα του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας μας επιδόθηκε χωρίς πρόσθετα σχόλια. Μας κοινοποίησαν ότι ο διπλωμάτης πρέπει να εγκαταλείψει την χώρα εντός 72 ωρών. Η κατάσταση δείχνει παράλογη. Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα για απαντητικές ενέργειες».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, η Βουλγαρία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνταν επίσης για κατασκοπεία. H Ρωσία και τότε είχε προειδοποιήσει ότι δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να ανταποδώσει, δηλαδή να απελάσει ισάριθμους Βουλγάρους διπλωμάτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι