Τρίτη δόση στη Βρετανία τρεις μήνες μετά την δεύτερη

Τρίτη δόση στη Βρετανία τρεις μήνες μετά την δεύτερη

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών της Βρετανίας να χορηγεί την τρίτη δόση πολύ κοντά στην δεύτερη, δείχνει ότι υπάρχουν φόβοι σοβαρής μείωσης της ανοσοαπόκρισης, ίσως ειδικά σε όσους έκαναν το AstraZeneca που συνιστούν και τη μεγάλη μερίδα των εμβολιασμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Βρετανία η τρίτη δόση γίνεται εδώ και μήνες μόνον με Pfizer ή Moderna.

Οι λόγοι που οι ειδικοί εισηγούνται να μειωθεί το διάστημα από εξάμηνο στο τρίμηνο δεν διευκρινίζονται, αν δηλαδή βλέπουν έξαρση των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους μετά το τρίμηνο ή αν φοβούνται την επέλαση της Όμικρον, από την οποία πάντως έχουν βρει μέχρι στιγμής μόνον 11 κρούσματα.

Στην Ελλάδα πολλοί ειδικοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ του να μειωθεί στους τέσσερις μήνες το μεσοδιάστημα δεύτερης και τρίτης δόσης, αλλά η κυβέρνηση το μείωσε στους 5 1/2 μήνες και επιμένει εν γένει στο εξάμηνο.

Μεταξύ των συστάσεων της βρετανικής Επιτροπής Εμβολιασμών –οι οποίες γίνονται πάντα δεκτές– είναι να δικαιούνται τρίτη δόση όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών και όχι μόνον οι άνω των 40 όπως σήμερα. Επίσης εισηγείται να χορηγείται δεύτερη δόση και στους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών τρεις μήνες μετά την πρώτη, ενώ έως τώρα οι ηλικίες αυτές λάμβαναν μόνον μία δόση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι